Sindicatele din CNS Cartel Alfa declanșează o serie de acțiuni de protest. Prima acțiune de protest va avea loc mâine, 29 decembrie 2020, de la ora 10:00, și va consta în pichetarea sediului Ministerului Muncii.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că noul guvern vrea să majoreze salariul minim brut pe economie pentru anul viitor cu doar 70 de lei (41 de lei net), adică de la 2.230 la 2.300 de lei brut lunar, și cer o creștere la 2.400 de lei brut.

„În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent. Prețurile au crescut și vor continua să crească.

La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală. În prezent, în România productivitatea este la jumătate din media Uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert.

Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului”, transmite CNS Cartel Alfa.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *