Președintele Klaus Iohannis a anunțat cu puțin timp în urmă înăsprirea restricțiilor în întreaga Românie, din cauza exploziei numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a numărului de decese:

-de luni, 25 octombrie, va fi vacanță nu doar pentru elevii din ciclul primar, ci și pentru elevii de gimnaziu și de liceu – vacanță de două săptămâni;

-de luni, masca de protecție va redeveni obligatorie peste tot, atât în interior, cât și în exterior (în județul Argeș, prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, măsura se aplică deja din 12 octombrie);

-de luni, circulația pe timpul nopții în afara locuinței va fi restricționată pentru nevaccinați;

-de luni, accesul la majoritatea activităților va fi permis doar cu certificatul verde.

Klaus Iohannis a anunțat că lista concretă a restricțiilor va fi aprobată de Guvern cel târziu vineri, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă! Dacă vreți să nu ajungeți la spital și să nu ajungeți la terapie intensivă, vaccinați-vă! Nu-i credeți pe cei care vă mint cum că ar fi periculos, că s-ar întâmpla nu știu ce! Singurul lucru care se întâmplă dacă vă vaccinați este că scăpați de boală și scăpați cert de forme grave de boală, iar noi, ca societate, scăpam odată de această pandemie”, a transmis președintele.

„Este evident că școlile sunt puternic afectate, și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc.

În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu – pentru două săptămâni. Deci, începând de luni, este vacanță școlară.

Când vorbim despre protecția individuală, nu întâmplător am venit cu mască. Începând de luni masca redevine obligatorie peste tot: și în interior, și în exterior, și la școală – unde se mai ține -, și în târguri, și la cinematograf. Și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveţi mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Guvernul va hotărî, în cel mai scurt timp, cel târziu vineri, foarte concret ce restricții intră în vigoare, asta după ce Comitetul Național și experții în materie vor stabili cu toate detaliile aceste norme și le vor transpune, sigur, și în limbaj juridic. Vreau să dau doar câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepţie făcând cei vaccinați și cei care, sigur, cu legitimație de serviciu au o treabă legitimă de rezolvat.

În timpul zilei, la majoritatea activităților accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții. Aceste lucruri, sigur, se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vaccineze și vom scăpa de această pandemie”, a transmis Klaus Iohannis.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *