Update, ora 13:45

Prețurile la pompă ale carburanților auto vor scădea doar cu 5 bani pe litru. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă la finalul ședinței de astăzi a Guvernului.

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant am identificat, împreună cu specialiștii, o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă.

În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și Guvern, între Guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, care a fost adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Am spus că este o măsură care se aplică și în alte țări, vorbim de Spania și Franța.

Jumătate din această reducere va fi decontată de stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni.

Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de două miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat”, a informat prim-ministrul.

Știrea inițială, ora 09:20

Prețurile carburanților auto ar urma să scadă cu până la 1 leu pe litru. Soluția găsită de Guvern: compensarea parțială a prețurilor la pompă, cu o sumă fixă (nu procent).

Compensarea ar urma să fie valabilă în lunile iulie, august și septembrie ale acestui an. La capătul celor trei luni, Guvernul va face o analiză cu privire la evoluția prețurilor la benzină și motorină în urma acestei măsuri.

În ceea ce privește costurile măsurii, compensarea ar urma să fie acoperită din bugetul de stat, dar și de către companiile care comercializează carburanți.

Măsura va fi anunțată astăzi de Guvern.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.