În perioada 3-12 martie 2021, la cabana Capra de pe Transfăgărașan, la altitudinea de 1.700 de metri, se va desfășura Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan. Stagiul este organizat de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și de Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.
Pe parcursul a 10 zile, unitatea canină (conductor + câine) trebuie să progreseze în așa fel încât la examenul final să dovedească faptul că poate avea acces oriunde în zona montană și să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de două hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces includ schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare.
Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu în perioada 19-21 februarie 2021, la Cota 2000 Transfăgărășan. La stagiul final participă echipaje din Alba, Suceava, Gorj și Argeș.
În ultimele 5 zile ale stagiului vor fi prezente toate unitățile canine de avalanșă brevetate până acum în țara noastră pentru reconfirmarea anuală. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canine.
Într-una dintre zilele stagiului, unitățile canine vor beneficia de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul „avalanșei” cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. „Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității noastre, mai ales că o parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini, ceea ce face ca lucrul să fie foarte fluent și la cote ridicate de profesionalism”, ne transmite Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș (foto).
În acest moment, corpul de conductori pentru câini de avalanșă din România este format din 17 unități canine de avalanșă, din 12 județe. Argeșul are doi conductori, cu 3 câini brevetați pentru acest gen de salvare. Intenția Salvamont România este ca la nivel național să existe în permanență minimum 25-30 de unități canine de avalanșă, răspândite pe arcul carpatic, astfel încât să se asigure o intervenție optimă. „Acest lucru va fi cu atât mai necesar cu cât, în viitorul apropiat, vor exista 3 elicoptere echipate pentru intervenție montană, dispuse judicios pentru optimizarea intervenției la care se va face de gardă pe perioada iernii cu unități canine pentru avalanșă”, precizează sursa citată.