Medicul ORL Andrei Găitan face zilnic naveta de la București la Pitești pentru a ajunge la locul său de muncă, la Spitalul Județean de Urgență din Pitești. Pentru a scăpa de naveta epuizantă, Găitan a cerut, în repetate rânduri, conducerii spitalului un apartament de serviciu. Nu l-a primit nici până astăzi.

Într-o postare făcută în această dimineață pe pagina sa de Facebook, Andrei Găitan acuză că managerii unității medicale repartizează apartamente de serviciu pe ochi frumoși, nu în baza unor criterii obiective.

„Lucrez de 5 ani la Spitalul Județean de Urgență Pitești și tot de atâta timp fac naveta, zilnic, între București și Pitești. Mă trezesc la ora 04:30 și străbat cei mai bine de 200 de km dus-întors, zilnic, pentru a fi prezent la această unitate medicală strălucitoare.

În acești 5 ani am cheltuit o mică avere pe drum și chirie, ca să nu mai zic de oboseala care se acumulează stând prin stații. Nu o să vă povestesc despre cum se simt 45 de minute petrecute în soare după o zi de agitație și operat, nu o să mai spun cum se simte frigul combinat cu oboseala, seara, prin autogară și nu o să vă zic nimic despre trenurile care fac două-trei ore între București și Pitești, despre mirosul puternic de p…t din tren, despre camarazii de drum sau despre cum se simte, iarna, Gara de Nord la ora 9 seara.

Operez la Super Spitalul de Urgență Pitești cazuri realmente grele, cu risc mare. Am făcut operații care nu s-au mai practicat în Argeș. Prin prisma muncii mele, Spitalul încasează deconturi de zeci și sute de milioane. Într-o lume normală, cu oameni sănătoși la cap, toate aceste lucruri ar conta. Oamenii puși să managerieze spitalele ar fi interesați de viața angajaților, fie ei medici, asistente, infirmiere, brancardieri sau portari…

Pe vremea când am terminat specialitatea și m-am angajat, era o lege sau mai bine zis un mit, o legendă urbană (am ajuns să aflu mai târziu) care spunea că primești o primă de încadrare și un apartament de serviciu, temporar. În 5 ani, conducerea de geniu a minunatei unități medicale nu a reușit să rezolve această problemă, nici chiar după 4-5 cereri redactate de mine în acest sens, la care nici până în ziua de azi nu am primit răspuns.

Motivul pentru care scriu este acela că aceste apartamente de serviciu există, dar se dau „cui trebuie” întotdeauna.

Spre exemplu, în urmă cu o săptămână, după ce am realizat una dintre cele mai grele intervenții chirurgicale de până acum (am operat un cancer în stadiul IV de limbă și planșeu bucal – intervenția a durat mai bine de 6 ore), am primit un telefon și am aflat că epidemioloaga spitalului, un personaj angajat de două-trei luni, tocmai a primit apartament. Nu e MINUNAT?! Asta înseamnă management performant și de calitate! Punând în balanță un chirurg care îți aduce bani de 5 ani, cu criterii de performanță ridicată, și epidemiologul care abia a trecut pragul spitalului, îl alegi pe cel din urmă. Logic! Corect! Just! Nimic ciudat aici…

Pentru manager, directorul medical și pentru toți șefii, bosulicii, șefuții și pilele lor am deschis agenda cu programări pe 2025. Se pare că mai am două locuri disponibile: unul în martie 32 și altul pe 1 aprilie.

Asta e țara… Ăștia suntem… Și nu cred că ne vom face bine vreodată…”, scrie medicul.

Andrei Găitan este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, cu rezidenţiatul făcut la Spitalul Clinic Colţea şi cu stagii de pregătire în străinătate. Găitan lucrează la SJU Piteşti, Secţia ORL, din ianuarie 2017.

Originar din Bucureşti, medicul, în vârstă de 35 de ani, face zilnic naveta la Piteşti, pentru a trata mii de pacienţi. Pe lângă chirurgie oncologică, traumatologie, chirurgie funcţională ORL, el abordează şi partea de chirurgie endoscopică. (Sursă foto: Facebook/Andrei Găitan)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *