Hipotiroidismul și hipertiroidismul sunt două dintre cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide. Cu toate că ai auzit despre ele, sunt câteva semnale de alarmă la care ar trebui să ai mare atenție, pentru a preveni apariția complicațiilor. Bolile glandei tiroide pot afecta funcționarea întregului organism!

Glanda tiroidă este cea care controlează buna funcționare a întregului organism. Atunci când glanda tiroidă secretă fie prea mulți, fie prea puțini hormoni, apar dezechilibrele care duc la deficiențe și implicit la boli, în special la femei.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a corpului uman, care produce 2 hormoni, T4 și T3. Acești hormoni reglează, printre altele, funcționarea sistemului nervos, a sistemului cardio-vascular și metabolismul. Ne putem imagina ce se întâmplă când funcția glandei tiroide este perturbată!

De ce este hipotiroidismul periculos

Hipotiroidismul este o altă afecțiune des întâlnită a glandei tiroide, care apare în momentul în care aceasta secretă mai puțini hormoni decât în mod normal. Simptomele sunt destul de diverse și pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni. Tocmai de aceea este nevoie de screening de specialitate pentru diagnosticarea exactă a afecțiunii.

Schimbarea vocii este un simptom atipic, care poate diferenția hipotiroidismul de alte afecțiuni. De asemenea, pacientul poate observa că s-a îngrășat brusc și poate suferi de oboseală excesivă, pe care nu o poate explica. În plus, pierderile de memorie pot fi un alt simptom pentru hipotiroidism, alături de depresie și psihoză.

Dacă nu este tratat, hipotiroidismul poate duce la insuficiență cardiacă și respiratorie, iar în unele cazuri chiar la deces.

Bolile glandei tiroide produc efecte uneori tragice și în ceea ce privește dezvoltarea intrauterină a fătului, asta deoarece hormonii tiroidieni sunt esențiali în dezvoltarea creierului.

Hipertiroidismul, boală a glandei tiroide

Hipertiroidismul apare în momentul în care glanda tiroidă secretă mai mulți hormoni decât în mod normal. În general, hipertiroidismul poate fi recunoscut după simptome precum transpirații excesive, insomnie, agitație și anxietate.

Mai pot să apară dificultăți în respirație și tulburări de ciclu menstrual.

Destul de frecvente sunt și episoadele de tranzit intestinal defectuos, dar și palpitațiile.

Hipertiroidismul poate fi cauzat de alte afecțiuni, precum adenomul toxic sau boala Graves-Basedow, iar la pacienții mai în vârstă, de gușa toxică multinodulară.

Hipertiroidismul are nevoie de diagnosticare exactă și de tratament corespunzător, deoarece, prin simptomele pe care le prezintă, poate produce sau agrava bolile cardiace, ca de pildă insuficiența cardiacă și tulburările de ritm cardiac.

Ce sunt nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt tot afecțiuni frecvente ale glandei tiroide și apar cu precădere la femei. Din fericire, în majoritatea cazurilor, nodulii tiroidieni sunt benigni (necanceroși), însă screening-ul și consultația de specialitate sunt cele care pot ajuta la diagnosticarea exactă.

De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni pot fi depistați printr-o simplă palpare. Ecografia de tiroidă este investigația esențială care ajută la confirmarea sau infirmarea diagnosticului de noduli tiroidieni. Aceasta este o investigație rapidă, neinvazivă și neiradiantă, care poate fi efectuată chiar și la intervale scurte de timp.

Ce se întâmplă la o consultație de endocrinologie

Dacă aveți simptomele descrise mai sus, este recomandat să vă programați pentru o consultație. Medicul de specialitate va efectua o examinare clinică și vă va întreba mai multe despre simptomele pe care le aveți. Ulterior, în funcție de caz, va recomanda efectuarea unor analize de sânge specifice (pentru depistarea nivelului de homoni T4 și T3) sau a unei ecografii de tiroidă.

Programați-vă acum pentru o consultație de specialitate la Centrul Medical Doctor Luca Medicover, la numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *