Ca parte a protestelor pe care le-au declanșat împotriva înghețării salariilor în 2021, polițiștii refuză să mai facă ore suplimentare și să mai verifice persoanele carantinate la domiciliu pe fondul pandemiei de COVID-19, anunță sindicatul Europol.

„Intrăm în cea de-a doua etapă a protestelor anunțate prin calendarul comun adoptat de Sindicatul EUROPOL, Sindicatul Pro Lex, Sindicatul Diamantul și Sindicatul Decus. Astfel, din data de 18 ianuarie 2021, polițiștii vor refuza să mai îndeplinească atribuții pe care nu le au în fișa postului – precum verificarea izolaților/carantinaților la domiciliu – și vor refuza să mai efectueze ore suplimentare.

Le reamintim tuturor colegilor care sunt implicați în această activitate de verificare a persoanelor față de care s-a dispus măsura izolării la domiciliu că această sarcină nu se regăsește în fișa postului și astfel cei care o efectuează săvârșesc abaterea prevăzută de prevederile art. 57, lit. d, din Legea 360/2002: Constituie abateri disciplinare, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte săvârşite de poliţist, comise cu vinovăţie: d)depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii.

Dacă este să analizăm cu titlu de exemplu fișa postului unui agent de ordine publică, veți constata că această activitate nu numai că nu se circumscrie niciunei sarcini, dar nici nu există o procedură legală cu privire la modalitatea în care se realizează. Este cea mai reprezentativă dovadă că această activitate pe care am realizat-o timp de 10 luni cu titlu de „muncă patriotică” nu a fost procedurată, pentru că nu există temei legal. Iar prin comparație, gândiți-vă că pentru toate celelalte activități, legitimarea, conducerea persoanelor la sediu, controlul persoanelor, bagajelor, vehiculelor etc. există proceduri”, arată sindicatul Europol.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *