Update, ora 17:20

„Având în vedere informațiile apărute în spatiul public privind o situație semnalată de o instituție privind posibila incompatibilitate a unui polițist, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș este abilitat să transmită următoarele:

Polițistul care exercită funcții sau activități în condițiile art. 1 din Ordinul 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și ale art. 96 alin. 1 din Legea 161/2003 poartă întreaga responsabilitate în privința respectării regimului interdicțiilor, conflictului de interese și incompatibilităților în condițiile legii.

În ceea ce privește existența unor eventuale stări de incompatibilitate între calitatea de polițist și desfășurarea anumitor tipuri de activități, în considerarea art. 1 alin. 3, coroborat cu art. 8 din Legea  176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor şi demnităților publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înființarea, organizarea şi funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, facem mențiunea că aprecierea concretă a stării de incompatibilitate reprezintă domeniul de competență exclusivă al Agenției Naționale de Integritate.

De asemenea, polițistul care intenționează să exercite funcții sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării științifice, al creației literar-artistice, precum şi funcții în alte domenii de activitate din sectorul privat care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate de polițist, potrivit fișei postului, are obligația de a depune la unitatea din care face parte un raport, în conformitate cu prevederile art. 2 din Anexa 10 din O.M.A.I. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare”.

Știrea inițială, ora 11:45

Robert Florin Ion, funcționar public cu statut special (polițist) în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, a fost găsit în stare de incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate (ANI).

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 27 august – 3 octombrie 2022 și 19 noiembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, întrucât a exercitat simultan cu funcția publică cu statut special și o altă funcție remunerată în sectorul privat, funcția exercitată în sectorul privat fiind incompatibilă cu calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare”, informează Agenția Națională de Integritate.

Conform legii, „calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție (…) privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

ANI precizează că l-a informat pe Robert Florin Ion asupra verdictului, dar acesta nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, prevede legea.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *