La Centrul Medical Doctor Luca din Pitești ai acces la servicii medicale de chirurgie robotică printr-o simplă programare la dr. Bogdan Șerban, medic primar chirurgie generală și șeful Secției de Chirurgie Generală, Oncologică și Robotică de la noul Spital Medicover Pipera din București. Află din acest material ce tip de afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei robotice și care sunt avantajele acestui tip de chirurgie. 

Chirurgia robotică este una dintre cele mai inovative soluții de tratament pentru o gamă extinsă de afecțiuni, printre care cancerele de prostată și de rect. Care sunt avantajele acestui tip de chirurgie, ce tip de afecțiuni tratează și cum afli dacă ești candidatul perfect pentru o astfel de intervenție – vă spune dr. Bogdan Șerban, medic primar chirurgie generală, de expertiza căruia poți beneficia la Centrul Medical Doctor Luca.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice

Chirurgia robotică oferă o serie de avantaje, atât pentru medicul chirurg, cât și pentru pacient. Medicului chirurg îi oferă un nivel ridicat de precizie în cadrul intervențiilor chirurgicale, permițând manipularea precisă a țesuturilor și organelor delicate. Aceasta se traduce printr-un rezultat mai precis și o recuperare mai rapidă pentru pacient.

De asemenea, în cazul chirurgiei robotice riscul de complicații este mult mai mic, datorită controlului robotizat asupra instrumentelor chirurgicale: Robotul este un instrument de lucru, la fel ca și laparoscopul. Acestea sunt instrumente pe care medicul le folosește pentru a efectua actul medical. În niciun moment robotul nu se mișcă singur, pe baza unor programe prestabilite. Robotul da Vinci este un dispozitiv care limitează gesturile haotice și este controlat doar de medicul chirurg. Astfel, trecem de la laparoscopia convențională la instrumente robotice cu mobilitate foarte mare și o vizibilitate/vizionare foarte bună, toate acestea fiind sub controlul direct al medicului chirurg”, menționează dr. Bogdan Șerban în primul episod al podcastului Medicast Medicover.

Tot chirurgia robotică permite efectuarea unor incizii de dimensiuni foarte mici, care reduc riscul de sângerare.

Un alt mare avantaj este că pierderile de sânge sunt minime, iar riscul de infecții, redus foarte mult.

Chirurgia robotică îi permite chirurgului să aibă o precizie ridicată, vedere tridimensională, precum și acces facil la zone dificile (mici, înguste).

Toate acestea asigură o calitate ridicată a actului medical, precum și reducerea oricărui tip de riscuri asociate.

Pacientul beneficiază și el de o serie de avantaje în cazul chirurgiei robotice: vindecarea este mult mai rapidă, iar durerea postoperatorie este incomparabil mai mică decât în cazul intervențiilor clasice/deschise sau laparoscopice: „În cazurile de cancer disecțiile realizate în spații mici salvează pacientul de la complicații postoperatorii, precum incontinența urinară și fecală, dar și disfuncția erectilă la pacientul de sex masculin, situații care sunt întâlnite în multe cazuri de chirurgie laparoscopică și chirurgie deschisă. Mai mult decât atât, chirurgia robotică ne permite abordul corect oncologic, dar cu păstrare de funcție sfincteriană. Cancerele care sunt foarte jos situate nu pot fi realizate cu păstrarea acestei funcții, prin metoda deschisă sau laparoscopică”, afirmă dr. Bogdan Șerban.

Ce tipuri de boli pot fi tratate prin chirurgie robotică

Există o gamă extinsă de patologii care pot fi tratate prin chirurgie robotică. Cu ajutorul acesteia pot fi tratate cancerul de prostată și cancerul de rect.

„Cele mai dificile cazuri sunt cazurile de cancer de rect mediu și inferior, acolo unde spatiul de lucru este extrem de îngust. Radicalitatea oncologică este importantă și e nevoie să pătrundem cât mai corect anatomic, fără a leza vase și nervi, păstrând în același timp o radicalitate oncologică corectă. În aceste cazuri chirurgia oncologică își arată avantajele. Avem o vizualizare perfectă și avem acces facil în spații extrem de înguste. Realizăm intervenții chirurgicale care altfel ar fi necesitat chirurgie deschisă, cu recuperări grele. Reușim să rezolvăm aceste lucruri prin 4-5 trocare de chirurgie robotică, fără cicatrici, fără tăieturi”, completează dr. Bogdan Șerban.

Tot chirurgia robotică poate trata și bolile peretelui abdominal, precum hernii și eventrații. Prin incizii mici, instrumentele chirurgicale sunt introduse în zona afectată. Chirurgul controlează aceste instrumente printr-o consolă de comandă, realizând manevre precise pentru a repara hernia sau eventrația și pentru a întări peretele abdominal.

Nu toți pacienții cu hernii sau eventrații sunt candidați pentru chirurgia robotică. Tocmai de aceea este recomandat să te programezi pentru o consultație de specialitate la dr. Bogdan Șerban, medic primar chirurgie generală. Află care sunt zilele și intervalele orare disponibile pentru consultații printr-un simplu apel telefonic la numărul 0248.222.282.

Dacă ai fost diagnosticat cu hernie hiatală sau acalazie, există o posibilitate ca acest tip de chirurgie să fie recomandat în cazul tău. Singura metodă prin care poți afla este, însă, tot consultul de specialitate.

Amintim că începând din luna iulie a acestui an medicul Bogdan Șerban oferă consultații la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești (aici amănunte).

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *