Atunci când ne gândim la sănătatea noastră, unii dintre noi tind să aștepte semne clare că ceva nu merge bine înainte de a căuta ajutorul unui specialist. Cu toate acestea, multe dintre bolile grave pot fi detectate și tratate în faze incipiente, reducând astfel riscul de complicații pe termen lung. Acesta este motivul pentru care analizele uzuale sunt esențiale.

Efectuarea analizelor uzuale reprezintă un pas esențial în prevenirea unor multiple afecțiuni, unele dintre ele destul de grave.

Boli cardiovasculare

Prin analizele uzuale de sânge, precum colesterolul și trigliceridele, putem identifica factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.

În cazul în care acești parametri sunt ridicați, se poate interveni cu tratament și schimbări în stilul de viață pentru a reduce riscul de infarct sau accident vascular cerebral, chiar în urma unui consult de medicină internă.

Diabet

Un simplu test de sânge care măsoară glicemia poate indica dacă suntem în pericol de a dezvolta diabet.

Dacă depistăm această afecțiune în stadii incipiente, putem lua măsuri pentru a controla nivelul zahărului din sânge și a preveni complicații.

Afecțiuni ale ficatului

Transaminazele sau bilirubina, de exemplu, pot indica probleme legate de ficat. Atunci când ești informat în timp util, poți preveni apariția și evoluția unor boli mai grave, precum ciroza sau insuficiența hepatică.

Boli renale

Prin analiza urinei și determinarea creatininei serice, putem identifica semne timpurii ale disfuncției renale. Dacă ne ocupăm de sănătatea rinichilor noștri, putem preveni agravarea unor boli care îi afectează.

Anemii și tulburări ale sângelui

O hemogramă completă poate arăta dacă există deficiențe de fier și de vitamina B12 sau alte tulburări la nivelul sângelui care pot avea efecte semnificative asupra stării noastre de bine.

Afecțiuni tiroidiene

Nivelurile hormonilor tiroidieni pot indica dacă glanda tiroidă funcționează corespunzător. Dezechilibrele pot duce la o serie de simptome, de la oboseală și depresie, la probleme de greutate.

Acestea sunt câteva dintre bolile care pot fi prevenite prin efectuarea unor simple analize uzuale.

Multe dintre persoane nu consideră necesară efectuarea unor analize până când nu simt că ceva nu este în eregulă. Majoritatea bolilor progresează în tăcere, iar simptomele pot să apară doar atunci când afecțiunea a avansat deja semnificativ. Prin depistarea timpurie, avem posibilitatea de a trata sau chiar de a stopa progresul bolii.

Tratamentele pentru stadii avansate ale bolilor sunt adesea costisitoare, consumatoare de timp și pot avea efecte secundare semnificative. Prin prevenție, putem evita multe dintre acestea.

Ce alte investigații ar trebui luate în considerare

Cu excepția analizelor de sânge, poți lua în considerare și efectuarea altor investigații. De altfel, aceste investigații îți pot fi recomandate în urma unui consult de medicină internă:

-colonoscopia (este recomandată pentru depistarea polipilor sau a cancerului de colon în faze incipiente);

-ecografia mamară și mamografia (ajută la identificarea nodulilor sau a altor anomalii la nivelul sânilor, având un rol crucial în detectarea timpurie a cancerului mamar);

-testul Babeș Papanicolau (un test simplu, dar esențial pentru detectarea celulelor anormale la nivelul colului uterin, prevenind astfel cancerul de col uterin);

-ecografia abdominală (poate identifica anomalii ale organelor interne, cum ar fi ficatul, rinichii sau splina).

Analizele uzuale sunt doar o parte a ecuației. Pentru a ne menține sănătatea, este vital să adoptăm și un stil de viață echilibrat (o alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate, odihnă adecvată, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțarea la fumat).

Dacă vrei să efectuezi analizele uzuale, te poți programa la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești, la numărul de telefon 0248.222.282.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *