Toate afecțiunile pot fi prevenite prin respectarea unui sfat foarte simplu: efectuarea analizelor de sânge anuale. Nu numai că sunt foarte importante, dar îți pot salva viața de multe ori, oferind indicii clare despre starea ta de sănătate. Cu ajutorul lor pot fi depistate timpuriu inclusiv boli grave. De aceea este nevoie să le efectuezi o dată pe an. Este un efort minim, care arată că îți pasă de propria ta stare de sănătate.

Sunt câteva analize de sânge pe care este important să le efectuezi anual. Acestea pot indica dacă există inflamații sau infecții la nivelul corpului, printre altele. Sunt unele analize care oferă indicii despre nivelul de colesterol sau indicele glicemic. Cum aceștia sunt parametri esențiali pentru diferite boli, o simplă analiză îți poate spune dacă ai vreo boală în stadiu incipient sau ești perfect sănătos.

Poți face analizele fără recomandarea medicului de specialitate?

În general, efectuarea anumitor analize este recomandată de un medic de familie sau un medic de medicină internă, pe baza unei examinări clinice și a unei anamneze. Însă poți efectua analizele și fără recomandare prealabilă, doar că vei avea nevoie de o interpretare ulterioară a acestora și de o programare la un medic de Medicină Internă.

La Centrul Medical Doctor Luca Medicover din Pitești beneficiezi de o gamă diversificată de pachete, care conțin analize de sânge esențiale atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Un simplu apel telefonic la numărul 0248.222.282 și poți afla mai multe detalii despre pachetele disponibile în cadrul clinicii, despre prețuri și ce tip de analize conțin.

De ce sunt importante analizele anuale

Efectuarea analizelor anuale are un rol foarte important în prevenția unor afecțiuni sau depistarea unor boli în stadiu incipient, când pot fi tratate mult mai ușor. De asemenea, modificarea parametrilor acestor analize de sânge anuale poate indica o predispoziție către a face anumite boli, ceea ce îi permite medicului de specialitate să acționeze în consecință și să formuleze recomandări.

Există anumite analize de laborator care sunt indicate implicit pentru monitorizarea eficienței planului de tratament.

Vârsta pacientului, sexul acestuia și predispoziția către anumite boli sunt factori esențiali în efectuarea analizelor uzuale. În marea majoritate a cazurilor frecvența este anuală, însă sunt și excepții de la regulă.

Hemoleucograma cu formulă leucocitară

Este o analiză de sânge frecvent recomandată, care ajută la diagnosticarea unei game extinse de afecțiuni, printre care și cancerul.

Hemoleucograma cu formulă leucocitară analizează trei tipuri de celule de sânge: globulele albe, globulele roșii și trombocitele.

Acest test este recomandat a fi realizat anual, pentru că oferă informații esențiale despre starea generală de sănătate.

Sună la 0248.222.282 și întreabă care sunt pachetele de analize disponibile în cadrul Centrului medical Doctor Luca Medicover care conțin această analiză!

Creatinina serică

Eventualele boli renale pot fi diagnosticate în fazele timpurii cu ajutorul acestei analize de sânge. Dacă rezultatul obținut este fie mai mare, fie mai mic decât valoarea de referință, acest lucru arată o perturbare a funcției rinichilor și implicit riscul de boală.

Acest test poate fi recomandat și în cazul infecțiilor urinare, precum și în urma unei intervenții chirurgicale. În cazul adulților, valorile normale ale creatininei serice trebuie să fie de sub 1 mg/dl (la femei) și de sub 1,2 mg/dl (la bărbați).

Uree serică

Această analiză de sânge oferă informații despre modul de funcționare a ficatului. Dacă există o valoarea constant peste nivelul normal, poate fi vorba de o afecțiune. Un nivel constant scăzut poate indica hipertiroidism sau sângerări gastrointestinale. Nivelul de referință (normal) este direct condiționat de vârsta pacientului.

Sună la 0248.222.282 și întreabă care sunt pachetele de analize disponibile în cadrul Centrului medical Doctor Luca Medicover care conțin această analiză!

VSH și fibrinogen, analize de sânge importante

Analiza VSH are valori diferite, în funcție de vârsta și sexul pacientului. Dacă nivelul este prea scăzut, poate indica, printre altele, afecțiuni renale sau leucemie. Un nivel ridicat poate indica anemie, pneumonie, infecții la nivelul pielii și poliartrită.

Fibrinogenul este o analiză la fel de importantă, iar valorile modificate ale acesteia se întâlnesc în cadrul inflamațiilor acute.

Profilul lipidic: LDL colesterol și HDL colesterol

LDL colesterol este colesterolul rău, care se depune pe pereții vaselor de sânge și care poate duce la blocarea circulației sângelui și implicit la accident vascular cerebral sau alte afecțiuni direct legate de blocarea circulației sanguine.

HDL colesterol este colesterolul bun, a cărui valoare e important să fie aflată.

Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău), VLDL – colesterol, trigliceride, lipide totale.

Sună la 0248.222.282 și întreabă care sunt pachetele de analize disponibile în cadrul Centrului medical Doctor Luca Medicover care conțin această analiză!

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *