Astăzi a avut loc recepția la încheierea lucrărilor de reabilitare a Pieței Primăriei (practic, noi plăci de granit, importate din India și China, un nou wc public – subteran, bănci cu prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, stâlpi de iluminat și un video wall).

La recepție au participat reprezentanți ai municipalității piteștene, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Inspectoratului de Poliție, ai Direcției Culte și Patrimoniu, ai societăților Distrigaz, RDS/RCS și Telekom, ai STS și ai constructorului (SC Tehno Fluid Solutions SRL – lider de asociere).

„În prima etapă a recepției nu au fost obiecțiuni consemnate în PV. Direcția Culte și Monumente a avut o singură observație: din motive obiective (lucrări executate cu fonduri europene în zona clădirii Filarmonicii, aflate încă în garanție, asupra cărora nu se poate interveni), nu a fost executat portalul de la intrarea în clădirea Filarmonicii, pentru acesta întocmindu-se notă de renunțare și dispoziție de șantier”, precizează Primăria.

A doua reabilitare a fost aprobată în unanimitate de Consiliul Local

A doua reabilitare în nici 13 ani a Pieței este un „moft” al fostului primar Cornel Ionică, proiect votat în unanimitate în ianuarie 2019 de fostul Consiliu Local (alcătuit din reprezentanți ai PSD și ALDE – puterea locală de atunci – și ai PNL și PMP – pretinsa opoziție din perioada respectivă).

„Moftul” lui Ionică, și poate nu doar moft, i-a costat pe contribuabilii piteșteni milioane și milioane de lei. Primăria susține că „valoarea finală a contractului a scăzut cu 1.432.986,03 lei cu TVA inclus, dintrei cei 15.599.061,23 de lei cu TVA inclus reprezentând valoarea inițială a acestuia. Scăderea cu peste un milion de lei reprezintă economie la bugetul local și s-a realizat prin optimizarea proiectului”.

Lucrările, începute în februarie 2020, au fost realizate de o asociere de firme: SC Tehno Fluid Solutions SRL (din Pitești), SC Delta Termo Construct 1999 SRL (din Pitești) și SC Construcții Drumuri și Lucrări de Artă SRL (din Bradu). Proiectant a fost SC Modvest Construct 2000 SRL (din Pitești).

Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru prima „reabilitare”, un fiasco 

Piața Primăriei a fost reabilitată pentru a doua oară în nici 13 ani. Precedenta „reabilitare” – făcută de firmele Selca și Zeus tot pe banii contribuabililor piteșteni – a fost un fiasco, pentru care nimeni nu a răspuns. În schimb, i-a costat pe piteșteni, fraieriți de o administrație locală catastrofală.

Dacă la prima reabilitare proiectul, lucrările sau materialele folosite ar fi fost de bună calitate, evident că o a doua reabilitare ar fi fost exclusă. Sau posibilă și necesară, dar nu acum, ci peste, să spunem, 100 de ani. Președinte al comisiei de recepție a lucrărilor din urmă cu 13 ani a fost Cornel Ionică, pe atunci viceprimar, ulterior primar al Piteștiului, iar astăzi consilier local PSD.

Să reabilitezi Piața Primăriei de două ori în doar 13 ani pe cârca banului public și în plus fără ca nimeni să fie tras la răspundere pentru prima „reabilitare” (culmea, Primăria s-a bazat tocmai pe acest fiasco de la prima „reabilitare” pentru a argumenta a doua reabilitare!) este o mare măgărie. Sau poate mai mult decât o măgărie? Nu știm, nu avem dovezi, nu facem speculații.

În loc ca Primăria să fi investit în spitale, în proiecte importante de infrastructură rutieră sau în proiecte sociale, a risipit cu nesimțire banii piteștenilor pe pavele și borduri și iar pe borduri, și iar pe pavele.

Suntem curioși să constatăm în timp cât de bine făcută este Piața de această dată. Suntem curioși dacă vor fi sau nu din nou probleme. V-ar mira ca peste alți 13-15 ani aceeași Piață a Primăriei să fie iar reabilitată? Pe noi nu.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *