Update, 26 ianuarie 2024, ora 12:45

Cu voturile împotrivă ale pesediștilor și aliaților lor, Consiliul Local (CL) Pitești a respins ieri proiectul „Masă caldă în școli”, inițiat de reprezentanții USR. Proiectul nu a trecut, în ciuda argumentelor aduse de viceprimarul Mihai Mihăilescu în ședința CL.

„Am propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care prevedea acordarea unui suport financiar pentru masă caldă sau pachet alimentar elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Pitești cu program de semiinternat (program after-school), în limita unei valori zilnice de 20 de lei/beneficiar. Costurile urmau să fie suportate din bugetul local. Am dorit să venim astfel în sprijinul familiilor privind costurile asociate programelor after-school desfășurate în prezent în școlile din Pitești, prin susținerea cheltuielilor pentru masa caldă.

Din păcate, proiectul a fost respins în Consiliul Local. Fără a oferi argumente solide, majoritatea alcătuită din pesediști și aliații lor s-a opus, invocând pretexte puerile, printre care și o pretinsă neconstituționalitate a proiectului.

Am inițiat acest proiect în urma multiplelor solicitări primite din partea părinților elevilor care participă la acest program after-school. Proiectul ar fi fost de mare ajutor, având în vedere că un părinte plătește deja 25 de lei pe zi pentru masa copilului și alți 25 de lei profesorului pentru a participa la programul after-school. Asta înseamnă 50 de lei pe zi, multiplicat cu 20 de zile, adică aproape 1.000 de lei pe lună! Aproape 1.000 de copii ar fi beneficiat de prevederile acestui proiect.

Prin respingerea acestui proiect, majoritatea din Consiliul Local manifestă o indiferență revoltătoare față de acești copii și părinții lor. Faptul că nu au reușit să treacă peste orgoliile politice dovedește că majoritatea din Consiliul Local este una toxică pentru elevii din Pitești”, a reacționat astăzi viceprimarul USR al Piteștiului, Mihai Mihăilescu.

Update, 27 noiembrie 2023, ora 09:55

Proiectul „Masă caldă în școli”, inițiat de consilierii locali USR din Pitești, a intrat în linie dreaptă. Potrivit procedurii, Primăria l-a pus în dezbatere publică, iar ulterior, posibil în decembrie 2023, va fi supus dezbaterii și aprobării prin vot în Consiliul Local.

Față de anunțul inițial, proiectul a suferit o modificare: masa caldă oferită elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din Pitești cu program de after-school ar urma să fie în valoare de 20 de lei/zi/elev, în loc de 12 lei.

„În anul școlar 2023-2024, pe perioada desfășurării cursurilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat de pe raza teritorială a municipiului Pitești care au program de seminternat (program after-school) li se acordă zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar – în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată – în limita unei valori zilnice de 20 de lei/beneficiar, inclusiv TVA.

Considerăm că acest proiect este extrem de util, mai ales în contextul în care în acest an școlar 2023-2024 nu au mai fost continuate programele-pilot ale Guvernului de acordare a mesei calde”, se arată în proiect.

Finanțarea programului ar urma să fie asigurată de la bugetul local al Piteștiului: „Dorim să venim în sprijinul familiilor în ceea ce privește costul legat de programele after-school care se desfășoară la acest moment în școlile din municipiul Pitești prin susținerea costului legat de masa caldă.

(…) Propunem facilitarea accesului la serviciile de masă caldă oferite în cadrul școlilor prin acordarea unei sume standard de 20 de lei/copil pentru masa caldă în unitățile de învățământ care au funcțional program de after-school.

Costurile (…) urmează a fi decontate de Primăria municipiului Pitești din bugetul local. (…) Cheltuielile pentru amenajarea spațiilor, pentru echipamentele necesare acordării mesei calde, precum orice alte cheltuieli necesare (…) se vor suporta din bugetul municipiului Pitești”.

Știrea inițială, 22 iunie 2023, ora 15:00

Grupul USR din Consiliul Local va propune derularea în Pitești a unui proiect-pilot „Masă caldă în școli” în unitățile de învățământ preuniversitar de stat care au funcțional program de after-school.

Viceprimarul Mihai Mihăilescu spune că școlile din Pitești în care ar urma să debuteze acest program vor fi desemnate după o consultare cu Inspectoratul Școlar Argeș.

Mihai Mihăilescu precizează că USR va propune ca primele două școli din Pitești în care să fie implementat acest program să fie „Tudor Arghezi” și „Tudor Mușatescu”.

Potrivit proiectului USR, finanțarea va fi asigurată de la bugetul local (12 lei/zi/elev).

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *