Reținut ieri pentru 24 de ore, patronul fermei de sclavi din comuna Albeștii de Argeș (satul Albeștii Ungureni), Petre Popa, a fost, începând de astăzi, arestat la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.
Hotărârea a fost luată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Argeş, dar la propunerea procurorului de caz de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) Pitești.
De ce doar arest la domiciliu, și nu arest preventiv? „Astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş cu propunerea de arestare la domiciliu a inculpatului, fiind luată în considerare starea de sănătate a acestuia și tratamentul medical urmat”, explică D.I.I.C.O.T. Pitești, fără a preciza boala de care suferă inculpatul.
Pe perioada arestului la domiciliu (în Albeștii de Argeș), individul trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat și să nu comunice cu persoanele vătămate sau cu membrii de familie ai acestora şi nici cu martorii audiaţi în cauză.
Bărbatul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane în formă continuată.
„Din materialul probator în cauză a rezultat că, în perioada decembrie 2023 – mai 2024, în baza rezoluției infracționale care a constat în procurarea de forță de muncă în scopul exploatării, persoana cercetată ar fi recrutat prin inducerea în eroare (promisiunea unor plăți pentru activitatea prestată) șapte persoane vătămate, dintre acestea una minoră, pe care le-ar fi adăpostit la ferma sa din județul Argeș, unde prin constrângere fizică și psihică le-ar fi supus la executarea unor munci în mod forțat, aducând victimele în stare de aservire.
Acestea, majoritatea provenind din rândul persoanelor lipsite de adăpost, care ar fi frecventat zona Gării de Nord din București, ar fi fost obligate să muncească în condiții improprii la stână, fără a primi vreo sumă de bani pentru activitatea desfășurată și fără a beneficia de minime condiții de igienă.
De asemenea, pentru a se asigura că victimele nu pot pleca de la fermă, persoana în cauză le-ar fi deposedat de actele de identitate.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate (foto), au fost ridicate documente, precum și alte mijloace de probă. Au fost identificate și spațiile în care au fost adăpostite persoanele vătămate, respectiv o cameră insalubră, bena unei autoutilitare, o rulotă și un coviltir.
(…) Persoanelor vătămate li s-a asigurat sprijin și protecție de către reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane”, precizează D.I.I.C.O.T. Pitești.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.