Există foarte multe afecțiuni ortopedice, dar cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung la un consult de specialitate sunt entorsele și luxațiile. Cu toate că par asemănătoare, există diferențe între ele. Așa le poți repera. În orice caz, ambele necesită prezența la medic. La Clinica Medicover Pitești-Doctor Luca găsești o echipă de specialiști pregătiți mereu să te ajute. 

Luxația apare în momentul în care capetele osului ajung în altă poziție decât cea obișnuită, iar acest lucru afectează mușchii, ligamentele și vasele de sânge din interiorul și din jurul articulației. Luxația este destul de agresivă și poate fi recunoscută după simptome precum:

-durere intensă la început, apoi durere ”surdă”;

-imposibilitatea de a mișca zona afectată;

-deformarea regiunii afectate, prin umflare și culoare vineție.

Există riscuri foarte mari ca luxația să ducă la ruperea mușchilor sau la tendoane rupte, în funcție de locul în care se produce și factorii care au declanșat-o. În marea majoritate a cazurilor, luxația necesită gipsare pentru cicatrizare și vindecare și, implicit, consult de specialitate pentru un diagnostic exact și un plan de tratament corespunzător.

O luxație netratată poate duce la complicații, așa că nu amâna consultul ortopedic dacă vrei să elimini durerea și toate simptomele neplăcute. În unele cazuri, de exemplu când luxația intervine la gleznă, pot apărea contracții musculare severe, cu efecte pe termen lung asupra pacientului. Durerea poate iradia în șold sau în musculatura piciorului, împiedicând pacientul să meargă normal sau să desfășoare activitățile fizice obișnuite. Mai mult, luxația netratată poate duce la luxație ireversibilă, adică oasele nu mai pot fi repoziționate corespunzător.

Cum se manifestă entorsa și cum o recunoști

Entorsa este întinderea sau ruperea ligamentelor. Aceasta poate fi ușoară, moderată sau severă și poate fi recunoscută după umflarea imediată a zonei afectate. Există o posibilitate de a mișca zona afectată, spre deosebire de luxație, dar această acțiune implică disconfort de cele mai multe ori.

Diagnosticarea tipului de entorsă de mână sau de picior se face numai de către un medic ortoped, în urma unui consult de specialitate.

Indiferent dacă ai entorsă sau luxație, îți recomandăm să îți faci o programare la medicul ortoped, pentru a elimina simptomele neplăcute și pentru a accelera vindecarea. La Clinica Medicover Pitești-Doctor Luca găsești o echipă de specialiști pregătiți mereu să te ajute. Poți contacta clinica la numărul de telefon 0248.222.282 pentru a te programa.

Și încă o recomandare de la specialiștii Clinica Medicover Pitești-Doctor Luca, pentru doamne și domnișoare: evitați să purtați genți foarte grele sau rucsacul pe un umăr, pentru că și acest lucru poate duce la apariția problemelor ortopedice. Asta pentru a nu mai vorbi de pantofii stiletto, care pun o dublă presiune asupra picioarelor și a corpului!

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *