Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât astăzi noi restricții pentru nevaccinați, restricții care vor fi valabile în Pitești și alte localități argeșene, după depășirea pragului de 6 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori. Noile restricții intră în vigoare pe 11 octombrie, la ora 00:00 (la noapte).

Potrivit deciziei CJSU, timp de 14 zile, Piteștiul va fi în carantină de noapte în weekenduri (vineri, sâmbătă și duminică) pentru nevaccinați.

CJSU, COMUNICAT OFICIAL

„Întrunit în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis astăzi carantinarea pe timpul nopții, începând din 11 octombrie, ora 00:00, a unor noi localități care au depășit incidențele de 6, respectiv 7,5.

Reamintim că localitățile Râca, Oarja, Bradu, Rociu și Suseni se aflau deja în carantină de noapte pentru întreaga săptămână.

Astfel, conform evoluției incidenței, în urma ședinței CJSU de astăzi situația localităților carantinate pe timp de noapte este următoarea:

-carantină de weekend între orele 20:00-05:00: Stolnici, Ungheni, Băbana, Teiu, Pitești, Mioveni, Ștefănești, Băiculești și Bascov;

-carantină săptămânală între orele 20:00-05:00: Poienarii de Argeș, Râca, Bradu, Rociu, Suseni, Albeștii de Muscel și Oarja.

Perioada de carantinare este de minimum 14 zile, în funcție de evoluția incidenței”.

CARANTINA DE NOAPTE

Pe perioada carantinei de noapte, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 20:00-05:00 pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.

În cazurile care sunt prevăzute ca excepții (interes profesional; asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță – inclusiv vaccinare; achiziționarea de medicamente; îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru al familiei; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau care fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției), deplasarea se poate face doar cu declarație pe proprie răspundere sau – când e vorba de interes profesional – declarație pe proprie răspundere ori adeverință de la angajator ori legitimație de serviciu.

-declarația pe propria răspundere poate fi scrisă de mână, cu condiția preluării tuturor elementelor din formularul-tip;

-declarația pe propria răspundere poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația și data pentru care este valabilă declarația;

-adeverința de la angajator poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactată adeverința.

Cei vaccinați (pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau trecuți prin boală (care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării) nu au această interdicție (vor prezenta certificatul COVID la un eventual control).

În plus, „accesul pe timpul zilei și al nopții în restaurante, cafenele sau locuri de alimentație publică din centrele comerciale sau din exteriorul acestora, participarea spectatorilor la spectacole, concerte, competiții sportive și activități culturale, participarea la evenimente de tip nunți, botezuri sau mese festive în interior sau exterior, activități în săli de sport și fitness, în săli de jocuri sau săli de jocuri de noroc, în piscine interioare etc. sunt posibile doar pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene cu privire la COVID-19”, se mai arată în hotărârea CJSU.

Odată cu depășirea pragului de 6/1.000 de locuitori, în Pitești și celelalte localități care au trecut acest prag purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie și în spațiile deschise (pe stradă) pentru toți cei cu vârste de peste 5 ani (vaccinați, nevaccinați sau trecuți prin boală).

De asemenea, funcționarea cluburilor, barurilor și a discotecilor este interzisă.

Carantina de noapte se instituie în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu rată de infectare mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, iar carantina de noapte în toate zilele săptămânii – în localitățile cu rată de infectare mai mare de 7,5/1.000 de locuitori. 

Aici, localitățile din Argeș aflate în scenariul roșu.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *