După cum se știe, o nouă formă de hepatită acută severă a fost înregistrată la copiii cu vârste între 1 lună și 16 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în niciunul dintre cazuri nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute, precum A, B, C, D şi E. Ce simptome are hepatita acută severă și ce este de făcut atunci când acestea apar?

În prezent, noua formă de hepatită acută severă are cauze necunoscute. Din informațiile oficiale reiese că în niciunul dintre cazurile raportate nu a fost detectat vreunul dintre virusurile hepatitice cunoscute. Printre supozițiile enunțate se numără și cea legată de prezența unui agent infecțios necunoscut ca și cauză declanșatoare, implicit a unei noi tulpini de SARS-CoV-2.

Până acum, 10% dintre cazurile raportate de OMS au ajuns la spital cu insuficiență hepatică și icter, necesitând implicit transplant de ficat. Nu există, până în prezent, focare și nici zone de risc.

Adenovirusul F41 produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică. De asemenea, trebuie avut în vedere că supradozarea paracetamolului poate produce hepatită severă acută.

Tocmai de aceea, o vizită la medicul pediatru imediat ce observați aceste simptome este recomandată.

Ce este hepatita acută severă

Aceasta este o formă de hepatită cunoscută și sub numele de insuficiență hepatică acută. Este una dintre cele mai severe forme de hepatită, care poate pune în pericol viața pacientului. În cazul acestei afecțiuni starea de rău se instalează brusc, iar simptomele pot evolua foarte repede, de aceea este important ca părinții să aducă micul pacient la un consult de specialitate imediat ce observă instalarea simptomatologiei.

Care sunt simptomele hepatitei acute severe la copii

Simptomele acestei afecțiuni sunt greu de ignorat, indiferent de vârsta pe care o are pacientul. În primul rând, părinții ar trebuie să fie atenți la schimbarea culorii pielii copilului. În cazul hepatitei, culoarea pielii se schimbă în galben. Icterul afectează nu numai pielea, ci și albul ochilor.

Urina devine închisă la culoare, iar scaunele sunt deschise la culoare.

De asemenea, poate să apară implicit o stare de oboseală accentuată, chiar dacă efortul depus este minim sau pacientul nu depune niciun efort.

În marea majoritate a cazurilor pot apărea inclusiv mâncărimi ale pielii, fără a fi prezentă vreo afecțiune dermatologică. Abdomenul se poate umfla și pot apărea dureri în partea dreaptă a abdomenului. În unele cazuri se instalează și o stare febrilă.

Atunci când procesul de gândire al pacientului devine lent, iar acesta reacționează greoi este semn că boala a avansat și că e nevoie URGENT de un consult de specialitate și investigații suplimentare.

Examinarea clinică și analizele de laborator ajută în diagnosticarea rapidă a acestei afecțiuni. În general, atunci când analizele de ficat (TGO și TGP) indică valori de peste 500 UI, cel mai probabil este vorba despre o astfel de afecțiune.

Este foarte important ca părinții să acționeze rapid atunci când observă aceste simptome. De multe ori hepatita fulminantă (hepatita acută severă) necesită internare la Terapie Intensivă și transplant hepatic, iar tratamentul medicamentos poate să nu fie atât de eficient.

„Panica și automedicația nu ajută! Importantă este recunoașterea semnelor: grețuri, vărsături, colorarea pielii, oboseală, diaree, chiar și febră. Aceste semne trebuie să ne determine să apelăm la consult medical imediat”, atrage atenția dr. Elena Popa, medic primar Pediatrie.

Măsuri de prevenție

-spălarea mâinilor;

-spălarea alimentelor;

-igiena corespunzătoare a locurilor în care se depozitează alimentele;

-evitarea consumului de alimente incomplet procesate, achiziționate din surse nesigure.

Dacă ai observat deja aceste simptome la micul pacient, programează-l pentru un consult de specialitate. Specialiștii Centrului Medical Dr. Luca sunt pregătiți să te ajute.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *