Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) le cere angajatorilor din județul Argeș să respecte prevederile referitoare la acordarea de libere salariaților în zilele de sărbătoare legală. Avertismentul vine în contextul minivacanței de Sfântul Andrei și de Ziua Națională.

„ITM Argeș le atrage atenţia angajatorilor, cu atât mai mult cu cât încălcarea prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi la modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei”, avertizează șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, Anița-Maria Neacșu (foto).

„Potrivit prevederilor Codului Muncii, în zilele de sărbătoare legală (n.r. – așa cum sunt Sărbătoarea Sfântului Andrei – 30 noiembrie și Ziua Națională – 1 decembrie), de regulă, nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Salariaţilor care lucrează în locurile de muncă mai sus-menţionate angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală de un spor la salariul de bază, care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, precizează sursa citată.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *