Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) are o atenționare specială pentru argeșenii care intenționează să lucreze în străinătate. Atenționarea este ca urmare a unor cazuri în care cetățeni români au devenit victime în Norvegia chiar ale unor compatrioți.

„Din datele oferite de Ambasada României la Oslo s-a concluzionat că cetăţeni români aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ale unor înşelătorii financiare.

Astfel, muncitorii români au fost fraudaţi de compatrioţi care, la adăpostul firmelor pe care le conduceau, le-au furat acestora cartea de identitate bancară şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor.

Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care sunt în imposibilitatea de a le achita. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.

„Facilitatorii” au solicitat 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, „facilitatorii” împrumută cu documentele păgubitului alte sume considerabile fără ştiinţa acestuia”, atenționează șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș, Anița-Maria Neacșu (foto).

Șefa ITM Argeș avertizează că pot constitui riscuri la plecarea la muncă în străinătate următoarele situații:

-se acceptă oferte de locuri de muncă prin intermediul internetului fără o vizită la sediul agenției de plasare;

-selectarea se face cu rapiditate, în orice condiții, fără niciun criteriu de selecție (interviu, verificarea aptitudinilor), care să vă califice pentru locul de muncă solicitat;

-semnarea în grabă a contractului de mediere, deși nu dețineți toate documentele necesare medierii;

-se „garantează” plecarea la muncă într-un timp foarte scurt;

-se promite salarizare mare pentru muncă necalificată;

-vi se rețin actele de identitate sau cardul bancar.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Un comentariu

  1. Paul Paul

    9-02-2023, 10:04 la 10:04

    Vreau și eu mailul.ul ITM. Vreau sa caut de lucru începând cu 10 mai .când ies la pensie .49 ani . Doresc ceva paza.chiar și 4 ore .in scoli.gradinite.nagazine.sau că arhivar.anticariat….

    Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *