Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș face precizări cu privire la modificările survenite la impozitarea veniturilor din chirii obținute de persoanele fizice, în vigoare începând cu veniturile aferente anului 2024.

1)Eliminarea obligației de trecere la aplicarea sistemului real de impunere, prin calificarea acestora ca venituri din activități independente în cazul derularii unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal și introducerea modalității de determinare a venitului net anual prin aplicarea cotei forfetare de cheltuieli, indiferent de numărul de contracte care generează astfel de venituri.

Astfel, contribuabilii care la sfârșitul anului fiscal 2023 realizau venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, începând cu anul fiscal următor stabilesc venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20%.          

2)Eliminarea dreptului de a opta pentru determinarea venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate pentru veniturile din chirii.

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2024, în cazul contribuabililor-persoane fizice care au exercitat opțiunea pentru determinarea venitului net anual în sistem real și care se află în perioada celor 2 ani fiscali consecutivi de aplicare a acesteia, venitul net anual se stabileste de către aceștia prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20%.

3)Introducerea reglementării privind reținerea la sursă a impozitului pe veniturile din chirii în toate situațiile în care plătitorul de venituri din chirii este o persoană juridică sau altă entitate care are obligația de a conduce evidența contabilă.

Plătitorii veniturilor din chirii-persoane juridice sau alte entități care au obligatia de a conduce evidența contabilă au și obligatia de a calcula, reține, declara și plăti impozitul pe veniturile din chirii la momentul plății veniturilor.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor forfetare de 20%) și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. 

În situația în care venitul net anual din chirii este cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, contribuabilii datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *