Elena Lasconi, primar al municipiului Câmpulung Muscel, semnează o scrisoare deschisă alături de alți primari de la USR PLUS. Scrisoarea conține reproșuri la adresa premierului demis Florin Cîțu (PNL).

Lasconi și colegii săi îi bat obrazul lui Cîțu pentru felul în care a împărțit banii din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului și îi cer acestuia să reconsidere criteriile de alocare a fondurilor. Prim-ministrul demis este acuzat că a favorizat localitățile administrate de primarii de la PNL, mai ales în detrimentul localităților cu primari de la USR PLUS:

„Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere “Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru unele unități administrativ-teritoriale”, publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, numărul 961, în seara zilei de 7 octombrie, vă solicităm public să reconsiderați urgent criteriile de alocare a sumei de 1.010.966 de mii de lei pentru proiecte locale.

Modul prin care acești bani au fost alocați unor unități administrativ-teritoriale a fost unul arbitrar, strict pe criterii politice, amintind de perioada în care Liviu Dragnea împărțea fondurile publice echipei baronilor din PSD. Sunt vremuri de tristă amintire, împotriva cărora am luptat alături de cetățenii României, vremuri pe care nu credeam că le vom mai retrăi într-o guvernare viitoare.

Unități administrativ-teritoriale în care trăiesc zeci și sute de mii de oameni – Timișoara, Brașov, Sectoarele 1 și 2 din București, Bacău, Alba Iulia – cu contribuții substanțiale la bugetul de stat, au fost pur și simplu ignorate de dumneavoastră, doar pentru faptul că primarii nu fac parte din echipa de la guvernare pe care vremelnic o conduceți. Prin hotărârea adoptată de dumneavoastră, locuitorii acestor orașe sunt considerați cetățeni de mâna a doua, sunt buni plătitori de taxe, dar nu primesc ajutor când au nevoie.

Am pledat constant pentru transparență în alocarea banilor publici și, din păcate, constatăm că nu s-a ținut cont de niciun criteriu în acest caz. Milioane de lei au fost alocate din pix, după bunul dumneavoastră plac, răsplătind cu taxele românilor colegii Dumneavoastră de partid pentru susținerea electorală din fruntea PNL.

Nu știu dacă dumneavoastră realizați, însă este un moment greu pentru România. Suntem în pragul unei ierni dure, care, cel mai probabil, va fi marcată de o dublă criză – sanitară și energetică. Deja alocăm o mare parte din bugete pentru a atenua efectele pandemiei de COVID-19 în școli și spitale. Oamenii vor avea de suferit din cauza creșterii prețurilor la gaz și electricitate, problema energetică este una mondială, iar problemele noastre cu termoficarea trebuie rezolvate rapid.

Avem nevoie de bani din Fondul de rezervă al Guvernului României pentru finalizarea unor proiecte de investiții locale urgente și pentru a continua serviciile de asistență socială, care lucrează la capacitate maximă în această perioadă. Vă atragem atenția că ignorați nevoile primare ale cetățenilor din motive strict politicianiste și revanșarde.

Domnule Prim-Ministru, luați-vă revanșa față de cetățeni și lăsați servitutea transpartinică la o parte. Solidaritatea nu are culoare politică. Vă cerem, așadar, în mod public să revizuiți urgent HG 1.088/6 octombrie 2021, pentru ca banii să ajungă în mod echitabil la oamenii care au nevoie cu adevărat de ei”.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numără și Clotilde Armand (primarul Sectorului 1 din București), Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2 din București), Dominic Fritz (primarul Timișoarei) și Allen Coliban (primarul Brașovului).

Amintim că Primăria Câmpulung Muscel, condusă de Elena Lasconi (USR), nu a primit niciun leu. Detalii despre cum a împărțit Florin Cîțu pentru județul Argeș banii din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, AICI. (Sursă foto: Facebook)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Administrație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *