Chiar dacă mai puțin cunoscute, investigațiile DLCO sunt esențiale în evaluarea funcției respiratorii și în diagnosticarea afecțiunilor plămânilor, alături de spirometrie. Centrul Medical Doctor Luca este singurul centru medical din județul Argeș în care se efectuează aceste investigații.

Testul de măsurare a difuziunii alveolo-capilare sau DLCO este un test simplu, care ajută la estimarea cantității de oxigen care trece din plămâni în sânge, pentru a fi folosit ulterior de întreg corpul. Această investigație este deosebit de importantă, mai ales atunci când medicul de specialitate suspectează existența unor boli care ar putea afecta plămânii sau capacitatea respiratorie a pacientului.

În ce constă testul de măsurare a difuziunii alveolo-capilare

Testul DLCO este unul neinvaziv, lipsit de riscuri și nedureros, iar întreaga procedură durează aproape 10 minute. Metoda de desfășurare a acestuia este asemănătoare spirometriei.

Pacientul va inspira și va expira puternic de câteva ori într-un dispozitiv special, iar medicul de specialitate va observa în timp real, pe un monitor, diferențele dintre cantitatea expirată și cea inhalată, putând să estimeze cât de rapid trece oxigenul din plămâni în sânge.

Testul se efectuează într-o cabină specială, care are pereții din sticlă. Ușa cabinei rămâne deschisă, pentru ca pacientul să audă ceea ce spune medicul sau asistenta. Coordonarea în efectuarea manevrelor solicitate de medicul de specialitate este esențială. Este foarte posibil ca medicul să solicite repetarea manevrelor.

Dacă vi s-a recomandat o astfel de investigație, este nevoie să respectați câteva recomandări înainte. Prima dintre ele este să evitați mâncărurile grase cu câteva ore înainte de efectuarea testului. Cel mai bine, mâncați alimente ușoare, care să nu îngreuneze digestia. Dacă sunteți fumător, nu fumați cu cel puțin 4 ore înainte de testare.

Orice recomandare primită de la medicul de specialitate trebuie respectată, pentru a nu altera acuratețea testării.

Când este recomandată efectuarea investigațiilor DLCO

Acest tip de investigație ajută la diagnosticarea a multiple afecțiuni care țin de pneumologie și nu numai, precum și la monitorizarea eficienței planului de tratament. Valoarea DLCO este utilă în evaluarea deficitului respirator și în afecțiuni din zonele cardiologie, oncologie și reumatologie.

Testul DLCO este recomandat atunci când medicul de specialitate suspectează existența unor afecțiuni precum:

-fibroză pulmonară;

-hipertensiune pulmonară;

-hemoragie alveolară;

-sclerodermie;

-sindrom Sjogren;

-lupus eritematos;

-poliartrită reumatoidă;

-cifoze, cifoscolioze.

De asemenea, înainte de efectuarea anumitor intervenții chirurgicale pentru diferite patologii poate fi recomandată efectuarea acestui test, pentru a estima cantitatea de oxigen care trece din plămâni în sânge.

Când este contraindicat acest test

Testul DLCO nu este recomandat în cazul pacienților care au istoric de infarct recent sau în cazul pacienților care au suferit intervenții chirurgicale recente. De asemenea, dacă ați fumat cu o oră înainte de efectuarea testului acuratețea rezultatelor este afectată și nu veți putea efectua investigația. O altă situație în care testul DLCO nu este recomandat e atunci când pacientul a desfășurat cu 3-4 ore înainte activități fizice care au necesitat efort mare.

Dacă vi s-a recomandat efectuarea acestei testări, trebuie să știți că Centrul Medical Doctor Luca este SINGURUL centru medical din județul Argeș unde poate fi efectuată această investigație. De asemenea, tot la Centrul Medical Doctor Luca se pot efectua poligrafii. Pentru programări și detalii suplimentare, puteți apela numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.