Nu mai puțin de șapte situri arheologice au fost identificate pe secțiunea 3 Cornetu (județul Vâlcea)-Tigveni (județul Argeș) a viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești.
Unul dintre site-uri reprezintă o premieră, fiind prima zonă de locuire a geților descoperită în țara noastră, care datează de la sfârșitul Epocii Fierului.
Arheologii au mai descoperit și zone meșteșugărești din Evul Mediu (secolele 16-17). Este vorba, probabil, de ateliere de prelucrare a metalului, de obținere a minereului de fier.
Lucrările arheologice nu vor afecta calendarul lucrărilor, asigură CNAIR: „Prima etapă este scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de pădure de pe culoarul autostrăzii. A fost emis ordinul de ministru, s-a început deja activitatea de inventariere și marcare, urmând ca în perioada următoare să înceapă și defrișarea în fond forestier.
A doua etapă este cea a cercetărilor intruzive pentru identificarea potențialului arheologic. Acestea au fost finalizate în proporție de peste 70%. În urma acestei etape, au fost identificate șapte situri arheologice, dintre care trei se află deja în cercetare.
Prin documentația de atribuire a lucrărilor pentru această secțiune, constructorul a fost informat despre existența a cinci situri arheologice, a căror cercetare trebuie realizată în perioada de proiectare.
Programarea cercetării arheologice se face într-un interval de timp care nu afectează lucrările de execuție, mai ales că suprafața ocupată de siturile arheologice reprezintă doar 3% din lungimea totală a secțiunii 3”.
Amintim că de proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu-Tigveni a viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești se ocupă asocierea italiano-română Webuild SPA (Astaldi) – Tancrad SRL (aici amănunte). (Sursă video: CNAIR)
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.