Simptomele afecțiunilor neurologice au nevoie de investigații suplimentare de fiecare dată. Chiar dacă acestea nu par importante pentru pacient, este foarte posibil să ascundă afecțiuni grave, care pot fi depistate de medicul de specialitate. Așa că dacă îți amorțesc mâinile sau picioarele sau dacă ai tulburări de vedere instalate brusc la ambii ochi, consultul neurologic este recomandat.

Bolile neurologice apar în urma funcționării necorespunzătoare a sistemului nervos, alcătuit din creier, măduva spinării și nervi. Unele dintre aceste boli pot afecta iremediabil calitatea vieții pacientului.

De exemplu, o parte dintre afecțiunile neurologice duc la probleme de mișcare sau imobilizează pacientul la pat. Alte boli neurologice alterează vorbirea și memoria, afectând major atât pacientul și familia acestuia, cât și viața socială.

Cum majoritatea afecțiunilor neurologice au o evoluție galopantă, iar multe dintre ele pot apărea chiar fără vreo avertizare prealabilă, orice simptom are nevoie de investigații suplimentare, iar consulturile sau analizele de rutină pot salva chiar și viața de multe ori, spun specialiștii Centrului medical Dr. Luca.

Amețeala, greața, tulburările de vedere apărute brusc la ambii ochi, pierderea stării de conștiență, furnicăturile și amorțeala mâinilor și picioarelor, pierderea memoriei, tulburările de vorbire sunt simptome și pentru afecțiunile neurologice, chiar dacă nu sunt specifice acestora. Din nefericire, însă, mult prea puțini pacienți le investighează prin consult de specialitate, considerându-le „normale” sau „obișnuite”.

O frecvență ridicată a acestor simptome poate indica iminența unei afecțiuni neurologice.

Afli cauza exactă și poți exclude alte afecțiuni

Foarte multe dintre afecțiunile neurologice au manifestări similare afecțiunilor gastrointestinale de exemplu sau chiar și afecțiunilor oftalmologice. Însă aceste simptome nu trec de la sine, ci chiar devin mult mai intense pe măsură ce trece timpul. Spre deosebire de afecțiunile gastrointestinale, cele neurologice pot pune în pericol viața pacientului, tocmai de aceea este recomandată identificarea exactă a cauzei și excluderea altora afecțiuni.

De exemplu, stările de greață și amețeala, simptome constant ale afecțiunilor neurologice, pot fi de la faptul că sângele circulă restricționat prin vasele de sânge, iar o posibilă cauză poate fi dată de ateroscleroză, afecțiune în cadrul căreia plăcile de colesterol se depun pe pereții vaselor de sânge, împiedicând sau reducând circulația normală a sângelui în corp. Drept urmare, țesuturile nu mai primesc suficient de mult sânge și există o probabilitate foarte mare ca la nivelul vaselor să se formeze trombi sau cheaguri de sânge, care duc la apariția accidentelor vasculare cerebrale sau a infarctului miocardic.

O simplă verificare anuală a colesterolului, glicemiei, tensiunii arteriale, precum și investigații tip Doppler sau EKG la Centrul medical Dr. Luca din Pitești pot ajuta la prevenirea acutizării acestor simptome și la producerea unor efecte greu reversibile.

Depistarea timpurie ajută pacientul și familia

Boli precum Alzheimer sau afecțiuni ce implică un proces de demielinizare (degradare treptată a teciimielinei din jurul neuronilor și căilor neuronale, cu rol de transmitere a impulsului nervos) au o evoluție lentă și ireversibilă.

Dacă sunt depistate timpuriu, o parte dintre simptome pot fi ținute sub control sau chiar prevenite. Imagistica prin rezonanță magnetică reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de diagnosticare a acestui tip de afecțiuni. Orice tip de leziune poate fi observată la RMN, cu atât mai mult leziunile creierului.

Fiind un proces ireversibil, dacă afecțiunile sunt depistate timpuriu, familia și pacientul se pot pregăti din timp pentru ceea ce urmează, ajutându-i să înțeleagă mai bine boala și cum pot ajuta efectiv pacientul.

Elimini simptomele

Poate cel mai important motiv care ar trebui să direcționeze pacienții către un consult neurologic este faptul că pot elimina sau ameliora simptomele prin diagnosticare exactă. Sunt tratamente medicamentoase care pot ajuta la eliminarea amețelilor și a amorțelilor, acționând asupra cauzei exacte. În acest fel sunt eliminate și simptomele conexe.

Eviți complicațiile

În stadii timpurii, o mare parte dintre afecțiunile neurologice pot fi tratate medicamentos și prin schimbarea stilului de viață. În stadii avansate, acestea pot fi tratate prin intervenții chirurgicale, unele dintre ele foarte complexe și grele, care necesită o recuperare de lungă durată.

Chiar dacă au simptome „banale”, afecțiunile neurologice pot pune viața pacientului în pericol, mai ales dacă există un istoric medical personal sau familial în acest sens. Consultul neurologic nu doare și, în cele mai multe dintre cazuri, poate salva chiar o viață, transmit specialiștii Centrului medical Doctor Luca. Pentru detalii și programări vă stă la dispoziție numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *