Acum, că a venit vara și restricțiile s-au relaxat, este momentul pentru o vacanță la mare și o cură de aerosoli. Mare atenție, însă, deoarece îmbăierea poate veni cu efecte secundare, mai ales pentru copii! Înainte să ajungi în vacanță pe litoral, este bine să afli cum să previi eventualele afecțiuni ORL care apar în această perioadă.

Cea mai frecventă afecțiune ORL care apare în perioada sezonului cald (dar nu numai) este otita externă, denumită și otita înotătorului. Este, de fapt, o inflamație a canalului auditiv extern, cauzată de bacterii.

Una dintre principalele cauze care o declanșează este o activitate banală: înotul sau orice fel de activitate care are legătură cu apa de mare și apa de piscină/bazin. De aceea se și numește otita înotătorului. Statistic vorbind, această afecțiune este de 5 ori mai frecventă în rândul persoanelor care înoată.

A doua cea mai des întâlnită cauză a otitei externe sunt spălăturile din ureche și încercarea de a elimina ceara. Această manevră este agresivă pentru canalul auditiv, de aceea frecvent apare și iritarea urechii externe, peste care se suprapune o infecție.

Alte cauze: afecțiuni ale pielii și clima. Aparent, zonele cu climă caldă și umedă creează o predispoziție în acest sens.

Care sunt simptomele otitei înotătorului

Simptomele otitei externe sunt ușor de recunoscut: mâncărimile sunt greu de ignorat, la fel ca și scurgerile urât mirositoare din urechea afectată. Durerea la atingere este un alt simptom. Inflamația urechii duce și la scăderea capacității de a auzi cu urechea afectată.

Există și cazuri în care ganglionii din jurul urechii se inflamează și pot deveni dureroși.

Ce tratament există pentru otita externă

Tratamentul este unul local și include substanțe dezinfectante, antiinflamatoare și antibiotice. Varianta cea mai bună de tratament este obținută în urma unui consult de specialitate.

Ce poți face pentru a preveni apariția otitei externe

Dacă vrei ca otita externă să nu îți strice concediul pe care l-ai planificat de câteva luni bune, încearcă pe cât de mult posibil să respecți următoarele recomandări:

-evită să folosești colțul prosopului sau bețele de urechi pentru a elimina apa rămasă în ureche;

-evită să lași șamponul sau săpunul să intre în ureche;

-folosește o cască de protecție atunci când înoți, fie că este vorba de apa mării, fie de apa de la piscină. Dacă mergi în concediu cu cei mici, asigură-te că au echipament complet de înot, care să conțină și cască de protecție, pentru momentele în care vor să se bălăcească;

-evită să folosești bețele de urechi pentru curățarea acestora.

Mai important decât atât, la instalarea primelor simptome ale otitei programează-te pentru un consult ORL. Lăsată netratată, ca orice altă afecțiune, otita poate dezvolta complicații. Pentru astfel de situații, îți recomandăm Centrul Medical Doctor Luca. Programări se fac la numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *