Testul Babeș Papanicolau depistează celulele anormale existente la nivelul colului uterin. Este cea mai sigură metodă pentru depistarea leziunilor canceroase. Acest test este recomandat a fi efectuat anual de către femeile cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. Dacă rezultatele testului sunt anormale, sunt recomandate investigații suplimentare, precum colposcopia și testarea HPV.
Testul Babeș Papanicolau este o metodă de screening a patologiei cervicale și poate ajuta la depistarea timpurie a cancerului de col uterin, evidențiind celulele precanceroase. Testul poate detecta și infecții, precum și existența neoplasmului cervical.
Cum te pregătești pentru testul Babeș Papanicolau?
Testul nu necesită o pregătire prealabilă a pacientelor. Recomandarea este, însă, ca acest test să fie efectuat în a 10-a și a 20-a zi după prima zi a ultimei menstruații.
Probele sunt recoltate de la nivelul colului uterin, în timp ce pacienta se află pe masa ginecologică. Procedura nu doare absolut deloc, dar poate cauza o mică stare de disconfort în cazul pacientelor cu sensibilitate ridicată.
Înainte de a efectua acest test, este indicat să respecți câteva recomandări:
-evită spălăturile vaginale;
-evită utilizarea tampoanelor și a cremelor vaginale;
-evită activitatea sexuală cu 24-48 de ore înainte de efectuarea testului BAP.
Cât de des trebuie să faci testul Babeș Papanicolau?
Frecvența efectuării acestui test ține de vârsta pacientei, precum și de rezultatele anterioare ale acestui test. Prima testare este indicat să fie făcută la 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale. Pentru pacientele care au între 21 și 30 de ani, testarea este recomandată o dată la 2 ani. În cazul pacientelor cu vârste între 30 și 64 de de ani, testul Babeș Papanicolau se face o dată pe an.
Dacă ai un sistem imunitar scăzut ca urmare a unui transplant de organe, dacă ești HIV pozitivă sau ai o suspiciune de patologie existentă la nivelul colului uterin, atunci medicul îți poate recomanda să faci acest test mai des.
Cum te ajută testul Babeș Papanicolau?
Acest tip de test ajută la identificarea unor posibile infecții existente la nivelul zonei intime, precum și la depistarea eventualelor celule precanceroase de la nivelul colului uterin. Deoarece cancerul de col este asimptomatic, mai ales în fazele incipiente, testarea BAP devine cu atât mai importantă.
Ceea ce trebuie să știi este că partenerii sexuali multipli, istoricul de infecții cu transmitere sexuală sau începerea activității sexuale înainte de 18 ani pot crește riscul de apariție a cancerului de col uterin.
Cum poți interpreta rezultatetele testului Babeș Papanicolau?
Sunt 3 variante de rezultate pe care le poate avea un test Babeș Papanicolau:
-NORMAL – nu indică inflamații, infecții sau existența celulelor precanceroase;
-INFLAMATOR – este prezentă o inflamație ușoară la nivelul colului uterin;
-ANORMAL – sunt prezente unele celule pre-canceroase (ASCUS, L-SIL, H-SIL, AGC).
ASCUS – indică modificări ale celuleler scuamoase; medicul de specialitate poate recomanda repetarea testului Papanicolau la un anumit interval de timp sau o examinare detaliată a colului.
LSIL – leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad redus; se recomandă repetarea testului Papanicolau la 6-9 luni, precum și efectuarea unei colposcopii.
HSIL – leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad înalt; medicul va recomanda colposcopie, biopsie și examen histopatologic.
AGC – anomalii ale epiteliului glandular, care necesită un chiuretaj de endocol.
CANCER – celulele canceroase prezente la nivelul colului.
La Centrul Medical Doctor Luca din Pitești ai preț special în luna martie pentru testul Babeș Papanicolau: numai 85 de lei pentru a te asigura că nu există leziuni canceroase la nivelul colului uterin. Pentru a vedea cum poți beneficia de această reducere substanțială, accesează pagina de Facebook a Centrului Medical Doctor Luca, AICI.