Anemia este o afecțiune care apare în urma scăderii hemoglobinei la valoarea de 13g/dl în cazul bărbaților, 12 g/dl în cazul femeilor și 11 g/dl în cazul persoanelor în vârstă. Atunci când apare, aceasta este însoțită de simptome specifice, pe care le poți recunoaște foarte ușor. Care sunt simptomele și de ce investigații ai nevoie pentru a afla dacă suferi sau nu de anemie? Găsești toate răspunsurile în acest articol.

Înainte de toate, anemia nu este o boală propriu-zisă, ci o consecință a altor afecțiuni medicale care duc la scăderea hemoglobinei din sânge. Potrivit studiilor, în prezent există peste 400 de tipuri de anemie, mare parte dintre ele cu soluții diferite de tratament.

Cauza principală a apariției anemiei este pierderea de sânge, adică hemoragia. Odată cu aceasta, din corp este eliminat și fierul, o pierdere mult prea mare pentru a fi recuperată din alimentație. De ce este important fierul? Pentru că ajută la formarea moleculelor de hemoglobină.

Ești femeie până în 45 de ani? Poți fi în situație de risc pentru a dezvolta anemie

Cum principala cauză a instalării anemiei o reprezintă hemoragia, femeile aflate în perioada de reproducere sunt primele care pot dezvolta anemie. Și asta din cauza ciclului menstrual, în urma căruia, pe lângă sânge, se pierde și foarte mult fier. De asemenea, și copiii mici sunt predispuși la anemie.

Cum poți recunoaște anemia

Pentru a o putea trata, anemia trebuie diagnosticată, înainte de toate. Până la diagnosticare, însă, simptomele care îți pot semnala că ai anemie sunt oboseala, slăbiciunea, amețeala și pierderea vederii pentru câteva secunde.

Partea proastă este că aceste simptome apar numai în momentul în care anemia ajunge într-un stadiu avansat, deoarece mecanismele de adaptare ale corpului pot lupta cu anemia până la un punct. Însă atunci când apar, este nevoie să vii la un consult de specialitate și să faci câteva teste de laborator.

Cum afli dacă ai sau nu anemie

Anemia este diagnosticată de un medic hematolog în urma examinării clinice, precum și pe baza istoricului medical personal și familial. În mod evident, va fi nevoie de analize și investigații suplimentare. Medicul îți va recomanda analize de sânge, în principal. În funcție de suspiciunile pe care le are, poate recomanda și proceduri suplimentare, pentru a elimina alte posibile diagnostice și pentru a vedea cât de gravă este anemia de care suferi.

Hemoleucograma completă este principala analiză de sânge recomandată pentru diagnosticarea anemiei, acest tip de analiză măsurând diferiți parametri ai sângelui, printre care și hemoglobina. Dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, acest lucru poate indica o infecție, o altă afecțiune sau o alterare a sângelui.

Tot hemoleucograma analizează și dimensiunea medie a globulelor roșii, dimensiune relevantă pentru diagnosticarea tipului de anemie. De exemplu, în anemia feriprivă (deficit de fier) globulele roșii sunt mai mici decât cele normale.

Electroforeza hemoglobinei, numărul de reticulocite și analiza fierului din sânge și organism sunt alte analize care pot fi recomandate.

Acum că ai aflat aceste informații, poate că ar fi timpul să faci un control de rutină și analize de laborator pentru a te asigura că totul este în regulă. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt pregătiți să te ajute. Un simplu telefon la 0248.222.282 și programarea este făcută! Dacă vrei să afli și alte informații spectaculoase despre sănătatea ta, poți intra și pe pagina de Facebook a Centrului Medical Doctor Luca.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *