Atenție, doamnelor și domnișoarelor! Dacă ai greață, dureri abdominale și urinezi frecvent, este foarte posibil să ai un chist ovarian. Acestea sunt simptomele cel mai des întâlnite ale chisturilor ovariene, afecțiuni care pot apărea la orice vârstă, implicit la adolescență. Iată cum se manifestă această boală și de ce este recomandat să fie diagnosticată și tratată la timp.

Chisturile ovariene sunt colecții de lichid situate la nivelul ovarului. În cele mai multe dintre cazuri, acestea sunt formațiuni necanceroase, a căror dimensiune diferă. Atunci când chisturile sunt de mici dimensiuni, nu generează simptome, tocmai de aceea sunt descoperite accidental, de cele mai multe ori, în timpul unui consult de rutină.

Contrar părerii general împărtășite, chisturile ovariene nu apar numai la pacientele adulte. Sunt destul de multe cazuri în care acestea sunt descoperite la adolescente și deseori se resorb, fără administrare de tratament.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene

Atunci când chisturile ovariene sunt de dimensiuni mari, încep să apară și simptomele. Pacienta poate observa modificări ale ciclului menstrual și durere pelvină severă, care apare brusc. De asemenea, chisturile ovariene pot genera și simptome precum stare de slăbiciune apărută brusc, stare de amețeală și uneori chiar stare de leșin.

Urinările frecvente pot fi simptom tot pentru chisturile ovariene, chiar dacă nu este simptom specific pentru această boală.

De ce apar chisturile ovariene

Cauza apariției chisturilor ovariene o reprezintă dezechilibrele hormonale, mai precis dezechilibrele apărute între cantitatea de progesteron și cea de estrogen. Sunt anumite substanțe care pot altera cantitatea de estrogen de la nivelul organismului, unele dinte ele regăsite chiar în șampoane și diferite alte cosmetice, așa că mare atenție la produsele pe care le folosiți! Aceste dezechilibre pot continua să existe și după formarea chisturilor, dacă nu sunt corectate.

Vârsta este un factor de risc în apariția chisturilor?

Vârsta pacientei nu este considerată un factor de risc, în condițiile în care chisturile ovariene apar inclusiv la pacientele adolescente. De asemenea, poate exista un risc mai ridicat în rândul pacientelor care nu au născut decât în rândul femeilor care au una sau mai multe nașteri la activ. Chisturile ovariene pot apărea și la femeile aflate la menopauză.

Cum pot fi tratate chisturile ovariene

Un chist ovarian are nevoie de monitorizare, în primul rând, odată ce este diagnosticat. Variantele de tratament diferă de la un caz la altul, în funcție de particularități. Uneori, chistul se resoarbe și dispare, fără tratament. În alte cazuri, este recomandat tratamentul hormonal pentru reglarea dezechilibrelor care apar, prin administrare de pilule anticoncepționale. În alte cazuri, intervenția chirurgicală este recomandată, dacă se ajunge la complicații sau chisturile au o dimensiune foarte mare. Intervenția chirurgicală este recomandată în momentul în care chistul are o dimensiune mai mare de 5-6 centimetri sau există o suspiciune că ar fi malign.

Riscurile netratării chisturilor ovariene sunt destul de mari, pentru că pot duce la complicații. Printre acestea se numără torsiunea ovariană, care necesită intervenție chirurgicală de urgență sau eclatare. De asemenea, la dimensiuni foarte mari, chisturile pot distruge țesutul ovarian.

Alimentația sănătoasă, eliminarea stresului și exercițiile fizice regulate pot reduce la minim riscul de apariție al chisturilor ovariene.

Dacă ai oricare dintre simptomele enunțate în acest material, programează-te acum pentru un consult ginecologic, indiferent de vârsta pe care o ai. Un simplu telefon la 0248.222.282 și elimini suspiciunea existenței acestei boli! Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt pregătiți să te ajute.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihaela Grigorescu
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *