Dacă urinezi des sau ai senzația că vezica nu se golește complet, cel mai probabill suferi de o afecțiune urologică. Netratate, afecțiunile urologice se pot extinde și către celelalte organe. Tocmai de aceea, este important să mergi la un consult de specialite dacă ai oricare dintre simptomele de mai sus.

Simptomele afecțiunilor urologice produc disconfort, de aceea, în cele mai multe dintre cazuri, pacientul își poate da seama că organismul lui nu funcționează corespunzător.

Simptomele generale ale afecțiunilor urologice

Cel mai des întâlnite simptomne ale afecțiunilor urologice sunt durerea sau usturimea la urinare, precum și durerile lombare. De asemenea, pacientul poate avea senzația că vezica nu se golește complet. În același timp, pacientul poate simți nevoia de a merge mult mai des la toaletă. Uneori, pot apărea și simptome precum febră și frisoane, în stadiile evoluate ale bolii.

Este important ca oricare afecțiune urologică să fie tratatră în timp util, înainte să ducă la complicații care pot pune și mai mult în pericol sănătatea pacientului.

Printre cele mai întâlnite cauze ale afecțiunilor urologice se numără igiena necorespunzătoare a aparatului genital, alimentația necorespunzătoare, hidratarea insuficientă și contactul cu diferite bacterii, precizează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Cel mai des întâlnite afecțiuni urologice

Există câteva afecțiuni urologice care sunt întâlnite frecvente la pacienți, indiferent de vârsta pe care o au.

Infecțiile de tract urinar

Se întâlnesc foarte des, iar în unele cazuri sunt recurente. Infecțiile de tract urinar sunt produse fie de bacterii, fie de virusuri, care pătrund în tractul urinar. Ca urmare a structurii anatomice, infecțiile de tract urinar apar mai degrabă la femei. Cu toate acestea, acest tip de infecții apar și la bărbați. Vizita la medicul urolog este necesară atunci când pacientul observă simptome precum durere sau usturime la urinare.

Incontinența urinară

Pierderea involuntară de urină este un diagnostic frecvent întâlnit, atât la bărbați, cât și la femei. Aceasta poate fi temporară sau definitivă, afectând calitatea vieții pacientului, indiferent de vârsta pe care o are, potrivit specialiștilor de la Centrul Medical Doctor Luca.

Calculii renali

Atunci când au dimensiuni foarte mici, calculii renali pot să nu dea simptome pacientului. Însă, din nefericire, dacă nu sunt descoperiți la timp, aceștia pot crește în dimensiuni și se pot deplasa din rinichi către vezica urinară, pentru a fi eliminați pe uretră. Disconfortul produs în aceste situații este major, durerile resimțite de pacient fiind greu de suportat.

Există soluții eficiente de tratament pentru calculii renali, important este ca această afecțiune să fie diagnosticată de către un medic de specialitate.

O altă afecțiune frecvent întâlnită la pacienții bărbați este și cancerul de prostată, care are o incidență ridicată în rândul pacientilor de peste 45-50 de ani. Acesta are o evoluție lentă și dă simptome în fazele avansate ale bolii, însă vestea bună este că poate fi prevenit.

Tocmai de aceea, este recomandat ca pacienții să efectueze screening-uri de specialitate, precum colonoscopiile, la intervalele recomandate de medicul de specialitate.

Dacă ai nevoie de consult urologic, te poți programa la unul dintre specialiștii Centrului Medical Doctor Luca. Echipa medicală este alcătuită din specialiști atât din Pitești, cât și din București și Craiova.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *