Trombofilia este o boală care poate fi diagnosticată în urma unui consult de hematologie. Această afecțiune se manifestă prin tendința de coagulare a sângelui, care poate duce la apariția trombozei venoase profunde sau a altor afecțiuni similare, care pot pune în pericol sănătatea pacientului. De ce este atât de periculoasă trombofilia și cum poate fi diagnosticată, vă spun specialiștii Centrului Medical Doctor Luca Medicover din Pitești.

Trombofilia este o afecțiune de care știu destul de puțini pacienți. Și mai puțini știu că această boală poate să apară mai ales în timpul sarcinii.

Trombofilia reprezintă o tendință crescută spre formarea de cheaguri de sânge în interiorul vaselor. Aceste cheaguri de sânge pun în pericol viața pacientului și duc la obstrucționarea circulației sanguine, implicit la blocarea alimentării cu oxigen și substanțe nutritive a organelor vitale.

De ce apare trombofilia

La nivelul organismului există un proces natural de coagulare a sângelui. Atunci când apare trombofilia, acest proces suferă modificări și se produc reacții în lanț. Una dintre aceste reacții este chiar coagularea excesivă a sângelui, care duce și la apariția cheagurilor de sânge.

Cauzele trombofiliei pot fi genetice sau dobândite de-a lungul vieții. Cert este un lucru: această afecțiune poate fi de sine stătătoare sau asociată cu alte boli. Printre cauze se numără:

-deficitul de antitrombină III, de proteină C și proteină S;

-mutațiile genetice ale factorului V Leiden și ale protrombinei.

La capitolul trombofilii dobândite, cea mai frecventă formă de manifestare este sindromul antifosfolipidic. Aproape 15% dintre pacienții care au lupus eritematos sistemic suferă, de altfel, și de acest sindrom.

Tot acest sindrom este responsabil și pentru apariția complicațiilor în sarcină: preeclampsie, avort spontan, decesul intrauterin al fătului și greutate mică la naștere.

Alte cauze ale trombofiliei dobândite mai pot fi repausul prelungit la pat, traumatismele și cancerul, precizează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca Medicover din Pitești.

Ce categorii de persoane sunt în risc de a dezvolta trombofilie

Femeile care iau contraceptive orale, fumătorii și femeile însărcinate au risc ridicat de a dezvolta trombofilie. De asemenea, persoanele obeze, cele care călătoresc mult cu avionul și persoanele aflate în diferite terapii de substituție hormonală sunt în categoriile de risc.

Trombofilia are simptome?

Este destul de greu pentru un pacient să își dea seama dacă are sau nu trombofilie, pentru că această boală evoluează asimptomatic. În general, simptomele apar în fazele evoluate ale bolii, atunci când se produc cheagurile de sânge. Manifestarea simptomelor este direct legată de segmentul din corp care a fost afectat.

Cele mai frecvente simprome:

-durere a picioarelor și căldură la nivelul acestora;

-vărsături, durere abdominală și diaree;

-dificultăți de respirație, greață, senzație de amețeală, presiune la nivelul pieptului;

-transpirații, tuse și febră în unele cazuri;

-dificultăți de vorbire, durere de cap bruscă și slăbiciune la nivelul membrelor sau al feței, dacă apare la nivel cerebral;

-durere și edem al picioarelor la apariția unui episod de tromboză venoasă profundă;

-avorturi spontane repetate.

Cum este diagnosticată trombofilia

Testele de sânge sunt cea mai eficientă metodă prin care poate fi diagnosticată trombofilia. Acestea pot include:

-teste genetice pentru depistarea anomaliilor cromozomiale;

-determinarea anticorpilor anticardiolipină de tip IgG și IgM, a anticoagulantului lupic și a anticorpilor anti beta 2 glicoproteină de tip IgG și IgM;

-screeing-ul pentru trombofilie include determinarea anticoagulantului lupic și activitatea antitrombinei, proteinei C și proteinei S.

Aceste teste sunt efectuate numai la recomandarea medicului de specialitate. Acesta poate recomanda tratament doar în cazul în care s-au format trombi de sânge. Medicația include, printre altele, anticoagulante de tipul warfarinei sau heparinei. În majoritatea cazurilor, tratamentul este complex și multidisciplinar, în funcție de localizarea trombilor.

Pentru a evita instalarea trombofiliei, specialiștii Centrului Medical Doctor Luca Medicover din Pitești recomandă:

-exerciții fizice;

-renunțarea la fumat;

-menținerea unei greutăți corporale optime;

-înlocuirea contraceptivelor orale cu alte modalități de protecție împotriva unei sarcini nedorite.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *