Noi alerte de caniculă și disconfort termic accentuat, dar și de furtuni care vizează și județul Argeș au fost emise cu puțin timp în urmă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

MESAJ 1

Cod galben

Interval de valabilitate: 3, 4 și 5 iulie. Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat.

Valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 4 și 5 iulie. Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

În zonele joase din vestul și nord-vestul țării valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî, în general, sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

MESAJ 2

Cod galben

Interval de valabilitate: 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 23:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul de timp menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în zonele de deal și munte, precum și în Transilvania și local în Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

Notă: Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala izolat și în restul țării.

Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 3 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 23:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate.

În zonele de munte și în nord-vestul Olteniei vor fi ploi torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.