Serviciile secrete ar urma să capete puteri sporite, potrivit unor proiecte de legi ajunse pe masa liderilor coaliției guvernamentale și asupra cărora a avertizat G4Media. Ofițerii SRI și SIE ar beneficia de imunitate în fața Justiției, iar simplii cetățeni, firmele și autoritățile publice ar avea obligația să colaboreze cu serviciile secrete, la cererea acestora, indiferent de situație.

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, este primul și, cel puțin deocamdată, singurul parlamentar de Argeș care atrage atenția asupra pericolului. „Noile legi ale securității aruncă România într-o derivă autoritaristă de tip putinistă (…) SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu”, avertizează deputatul USR.

„Conform informațiilor publicate de G4Media, noile legi ale securității, „legile SRI”, care dau putere nemaiîntânită unui serviciu de securitate pentru o țară democratică, aruncă România într-o derivă autoritaristă de tip putinistă. Ele sunt pe masa PSD și PNL.

Prin intermediul PSD și PNL, SRI vrea să obțină o putere similară cu Securitatea lui Ceaușescu. Să nu creadă că vor reuși! Legile acestea vor ajunge și pe masa Comisiei de la Veneția, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei și a partenerilor din NATO.

Este inacceptabil să vedem cum SRI obține imunități speciale în fața justiției, pe care nu o poate ridica decât președintele României! Este o încălcare a Constituției să vedem o consolidare a legăturii Președinte-SRI și excluderea Parlamentului din procedura de demitere a unui șef SRI! Nici măcar nu mai vor să depună un raport de activitate, ca până acum.

Prin obligativitatea civililor și a firmelor de a coopera cu serviciile secrete pare că se revine la practicile fostei Securități și i se oferă SRI o nouă pârghie de control asupra politicienilor, instituțiilor statului, justiției, jurnaliștilor, societății civile.

Ori, acest lucru nu poate fi acceptat! USR va prezenta propria viziune cu privire la organizarea și controlul civil asupra serviciilor secrete. Este momentul ca societatea democratică, reformatoare, reformistă să spună STOP statului autoritar”, afirmă deputatul USR de Argeș Ionuț Moșteanu.

Într-o analiză publicată astăzi de G4Media, jurnalistul Dan Tăpălagă scrie despre marile pericole din setul de legi propuse pentru adoptare, care ar transforma România „într-o mare unitate militară” (puteți citi aici analiza jurnalistului Dan Tăpălagă).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.