Acum, că temperaturile au crescut și ne apropiem de sezonul estival, poate apărea un mare risc: acela de a te alege cu eczeme de la soare sau diferite tipuri de erupții cutanate. Alergiile apar în urma contactului cu o anumită substanță din mediul înconjurător. În momentul contactului, corpul tău declanșează un răspuns imun, care duce la inflamarea pielii, a căilor respiratorii sau a sistemului digestiv.
Ai stat o oră în soare și te-ai bucurat de căldură, dar ai observant că pielea deja ți s-a înroșit și ți-au apărut ”brobonele”? Așa se manifestă alergia la soare, o afecțiune de care suferă o cincime din populație.
Reacția alergică la soare apare în urma expunerii excesive la UVA, dar și la UVB. Acestea pătrund în piele rapid, iar pielea, pentru a se proteja, declanșează un răspuns imun: coșuri și piele roșie. Este foarte adevărat că în unele dintre cazuri această reacție alergică poate să apară în urma folosirii unor produse cosmetice care au ingrediente fotosensibile sau a folosirii unor anumite medicamente.
Cum recunoști alergia la soare
Primul semn pe care îl poți recunoaște foarte ușor constă în înroșirea și inflamarea pielii, care îți produc o mare stare de disconfort. Apar vezicule pline cu lichid, fie la nivelul feței, fie pe spate, umeri, brațe, chiar și tălpi. Persoanele cu ten deschis au o predispoziție către alergiile la soare, dar nu este o regulă. Fiecare dintre noi se poate alege cu această alergie dacă nu își protejează pielea.
Reacțiile la nivelul pielii diferă de la caz la caz, în funcție de timpul de expunere la soare, precum și de intenstitatea razelor ultraviolete.
3 tipuri de alergii la soare pe care ar trebui să le cunoști
Erupția polimorfă la lumină – Apare în general primăvara, când pielea nu este pregătită pentru a ”primi” razele de soare. Nefiind obișnuită cu acestea după o perioadă lungă de iarnă, expunerea la soare devine un șoc la care pielea reacționează prin inflamare. Simptomele apar la câteva ore sau câteva zile de la expunere și constau în coșuri pruriginioase și înroșirea pielii.
Urticaria solară – Este relativ asemănătoare cu acneea, prin prezența coșurilor inflamate. Soarele nu este singurul vinovat de apariția acestei alergii, cosmeticele folosite au și ele un rol foarte important din acest punct de vedere.
Dermatita actinică – Este direct legată de intensitatea radiațiilor UV, precum și de folosirea unui anumit tip de medicamente. Înroșirea pielii este un prim simptom, la fel ca și apariția zonelor inflamate.
Poți evita apariția alergiilor la soare dacă îți protejezi pielea corespunzător, folosind produse cosmetice cu SPF ridicat și îmbrăcăminte realizată din materiale cât mai naturale. Important este ca acestea să fie lejere, nu strâmte, pentru că altfel poți risca să te alegi cu dermatită atopică.
Atunci când observi simptomele însă, este foarte important să te prezinți la un consult de specialitate. Diagnosticarea se face doar prin examen clinic. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt alături de tine pentru a găsi cele mai bune soluții de tratament. Poți contacta clinica la numărul de telefon 0248.222.282.