Update, ora 15:50

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) transmite: „Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos, care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”.

Știrea inițială, ora 15:40

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, în prezent, România nu este amenințată de un așa-zis „nor de fum toxic” dinspre Ucraina, nor care ar fi fost provocat de bombardamentele și exploziile de muniție din țara vecină.

„Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că pe parcursul zilei de astăzi și mâine deasupra României concentrațiile de monoxid de carbon NU vor avea valori ridicate”, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

„În cursul zilei de azi (22 martie) și mâine (23 martie), în estul și în sud-estul României circulația aerului se va face din sector predominant nordic și nord-estic.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în prima zi a intervalului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h.

În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, cu precădere în regiunile centrale”, mai precizează sursa citată.

La rândul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, comunică: „Dinspre Ucraina, în momentul de față, nu există niciun risc ca masele de aer care ar conține asemenea substanțe periculoase să ajungă în România. De asemenea, nu există o creștere a nivelului de radiații la niciuna dintre cele 58 de stații de monitorizare din România. Așadar, astăzi am sesizat că mișcările de aer nu favorizează mișcarea niciunui nor toxic din Ucraina spre România”. (Foto: descriptiv)

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *