
De la 1 ianuarie 2025 a fost reintrodus impozitul pe construcții. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș vine cu precizări referitoare la acest subiect.
”Sunt obligate la plata impozitului pe construcții:
a)persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare;
b)persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
c)persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.
În cazul operațiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operațiunilor de leasing operațional calitatea de contribuabil o are locatorul.
Definiția construcțiilor
Construcțiile pentru care se datorează impozitul pe construcții sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.
Cum se calculează impozitul pe construcții
Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea clădirilor pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Intră sub incidenţa acestor prevederi şi valoarea clădirilor din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.
În situaţia construcţiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/folosinţă cu titlu gratuit/închiriere.
În situaţia în care în cursul anului curent se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii construcţiilor, impozitul pe construcţii nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor.
Declararea impozitului pe construcții
Contribuabilii sunt obligați să calculeze și să declare impozitul pe construcții.
Termen: data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul.
Plata impozitului pe construcții
Impozitul pe construcţii se plăteşte în două rate egale.
Termene: 30 iunie și 31 octombrie inclusiv.
Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului au obligația de a declara și a plăti impozitul pe constructii până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat.
Contribuabilii nou-înființați datorează impozitul pe construcții începând cu anul fiscal următor.
Impozitul pe construcții reprezintă venit al bugetului de stat și se administrează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală”.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.