Știrea publicată ieri de Pitești 24 despre controalele care vor fi făcute în Argeș la școlile de șoferi și despre anunțata verificare a activității examinatorilor auto de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor a provocat sute de comentarii pe rețelele de socializare.
Deoarece procentul de promovare la susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere este mic în Argeș (sub 30%) în comparație cu alte județe, prefectul Emanuel Soare a cerut verificarea modului în care sunt pregătiți candidații, dar și dacă sunt examinați corect, pe criterii obiective.
Subiectul permiselor este unul fierbinte, care trebuie să-și găsească rezolvarea. Rata de promovare în Argeș la examenul pentru obținerea permisului de conducere este mult sub media națională. Unii examinatori au o rată de promovare foarte mică și vrem să vedem care sunt motivele. Prin ordin al prefectului, vom face o comisie mixtă să verificăm cum își fac datoria școlile de șoferi. În paralel, examinatorii vor fi monitorizați și instruiți pentru a exista o abordare unitară, să se elimine orice fel de subiectivism. Avem în vedere și un schimb de experiență cu alte județe, să scurtăm cât mai mult perioada dintre proba teoretică și cea practică, a declarat prefectul (aici puteți citi textul complet al știrii de ieri).
Pe rețelele de socializare, în ceea ce privește rata mică de promovare a examenului auto, unii – puțini – au dat vina pe slaba pregătire a candidaților, iar foarte mulți au arătat cu degetul către examinatori. Am selectat doar câteva dintre comentariile în care oamenii îi critică pe examinatorii auto.
„Cerințele domnilor polițiști sunt exagerate”
-„Este bun acest control la școlile auto, dar totul pleacă de la examinatori. Chiar mă bucur că ați publicat acest subiect și că dl. prefect chiar dorește să se ia o măsură cu examinarea în județul Argeș.
Să vă spun câteva lucruri din timpul examinării, care nu sunt corecte în județul Argeș și cred că nici în alte locuri din țară:
a)în primul rând, la proba de testare pe calculator personalul de acolo (domnii polițiști), în ciuda faptului că sunt plătiți din bani publici, au un comportament foarte urât față de elevi, merg numai la intimidare și vorbesc foarte urât cu aceștia; dacă vrei să întrebi un lucru înainte sau după examinare, te reped, nu au niciun pic de răbdare, și te iau numai la mișto;
b)la proba practică (la traseu), la fel, același comportament. Cum să nu fie emoții și să nu se facă greșeli, când aceștia vorbesc numai de sus – după ce că stai și aștepți 6-7 ore afară, că e frig, că plouă sau ninge? Când îți vine rândul, ești luat de sus!
c)tot la proba de traseu, un lucru care nu mi se pare în regulă cu punctarea și cu martorul… Și anume, în privința punctării aceasta nu se face întotdeauna în momentul greșelii și să ți se spună acest lucru. La sfârșitul probei, ți se taie pe fișa de examinare cum au dânșii poftă: dacă au poftă să te pice, îți dau foarte lejer de câte două ori 2-3 greșeli minore de 5-6 puncte și la revedere examen! Al doilea lucru: din punctul meu de vedere, cerințele acestor domni sunt exagerate! Cer lucruri pe care nici dânșii, nici 98% dintre conducatorii auto nu le respectă în trafic 100%, dar de la un începător le cer!
d)alt subiect în această privință este martorul. Nu cred că e corect într-o țară europeană ca martorul să fie în primul rând un elev, care este în necunoștință mare de cauză în ceea ce privește traficul. De asemenea, nu mi se pare normal ca acest elev să fie și cel care urmează să fie examinat! Când vreodată martorul care urmează să fie examinat, dacă cunoaște și vede greșeala domnului polițist, îl va contrazice pe acesta sau nu ar semna la sfârșitul probei pentru o neregulă, știind că el va urma? Vă spun eu din propria mea experiență: niciodată!
Vă mulțumesc din suflet – nu numai eu, cred că toți argeșenii – pentru acest subiect și chiar v-am ruga să fiți mai aproape de acesta și, dacă se poate, să îi arătați domnului Prefect părerile noastre, ale argeșeniilor foști sau actuali elevi la examinarea probelor. Pentru că nu este în regulă ce se întâmplă la noi în județ!”.
„Ești la mâna unor oameni scârboși și plini de ei”
-„Eu știu un examinator care este praf cu psihicul, nu are ce căuta acolo!”
-„Să fie mai atenți la examinatori, nu la instructori!”
-„La școlile de șoferi căutați!? Căutați la polițiștii examinatori ce exigențe au! Posibil că e vorba de răzbunare, pentru că li s-au stricat afacerile acum ceva timp?”
-„Examinatorii sunt atât de scârbiți și vorbesc atât de aiurea! Urât, tare urât!”
-„Știi, nu știi, ești la mâna unor oameni scârboși și plini de ei… Nu le place fața ta, pa!”
-„Ar trebui să vedem și noi cam cât de corecți sunt acești examinatori în trafic și să-i facem „vedete”, să vadă cum e să-ți bați joc… Nu contest că nu sunt și elevi slab pregătiți, dar e exagerat ce se întâmplă! Nu se ia nicio masură, nu se sesizeză forurile care se ocupă cu acordarea de licențe? Dacă pică examenul atâția candidați, e o problemă undeva…” (Foto: descriptiv)