Angajatorii au obligația legală să cerceteze accidentele de muncă ușoare, atrage atenția ITM Argeș.
„Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporară de muncă se efectuează de către angajatorul la care este angajată victima.
(…) Precizăm că în cadrul definiţiei cu privire la vătămările organismului nu există o condiţionare a acestora legată de numărul de zile de incapacitate de muncă. Astfel, evenimentele pot avea drept consecinţă şi antrena incapacitate de muncă mai mică de 3 zile (situaţia accidentelor uşoare) sau de cel puţin 3 zile.
Accidentul uşor (…) este un eveniment care are drept consecinţă leziuni superficiale care necesită numai acordarea primelor îngrijiri medicale și a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mică de 3 zile.
(…) Dosarul de cercetare întocmit cu această ocazie de către comisia numită de angajator şi declarat ca accident uşor se înaintează pentru verificare și avizare la inspectoratul teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs evenimentul, în termen de 5 zile lucrătoare de la finalizarea cercetării.
Nerespectarea de către angajator a obligației legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporară de muncă reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei”, avertizează șefa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Argeș, Anița-Maria Neacșu (foto).