USR și primarul Elena Lasconi au organizat astăzi în Câmpulung Muscel o dezbatere pe tema noilor legi ale educației, dezbatere la care au participat zeci de părinți, elevi, profesori, directori de școli și parlamentari.
„M-a bucurat foarte mult ideea unei dezbateri pe educație în Câmpulung, pentru că îmi doresc ca vocea câmpulungenilor să fie auzită. Sunt un primar care crede într-o legătură strânsă cu tinerii. De aceea am ales un consilier foarte tânăr, care astăzi împlinește 20 de ani. Cel mai important lucru e să fim împreună, abia atunci suntem puternici”, a afirmat primarul Câmpulungului, Elena Lasconi.
„Noi, ca organizație politică, ne-am asumat, inclusiv la bugetul de anul trecut când am depus amendamente, să existe priorități. Și prioritatea pe care USR a avut-o la bugetul de anul trecut a fost educația. Am ales să depunem șase amendamente mari și alte amendamente mai mici. Trei dintre aceste amendamente au fost pe zona educației. Și a fost singurul domeniu în privința căruia noi, la rectificarea bugetară și la constituirea bugetului, de fiecare dată am cerut suplimentarea bugetului de salarii și creșterea salariilor, deoarece considerăm că este un element-cheie pentru a putea crește generațiile viitoare, care ulterior să poată să îmbunătățească lucrurile și în alte zone, în economie, în sănătate și în alte domenii. Considerăm că totul pleacă de la educație”, a afirmat, la rândul său, senatorul USR de Argeș Narcis Mircescu.
Printre problemele ridicate de părinți și profesori la dezbaterea organizată de USR în Câmpulung s-au numărat transportul copiilor la școală, bursele elevilor, rezultatele învățământului dual și pregătirea generațiilor viitoare de profesori.
„Noile legi strică și puținele lucruri care merg bine și pun în loc un experiment. Am auzit din partea elevilor: Cum să ne educați dacă nu ne ascultați? De aceea suntem aici, pentru că din fiecare dezbatere organizată de USR, la Constanța, Brașov, Timișoara, Iași sau Sibiu, am plecat cu multe probleme identificate și cu multe soluții. Vrem să luptăm pentru ca legea să ajungă să fie scrisă cât mai bine”, a explicat senatoarea USR Silvia Dinică.
Una dintre directoarele de școală care au participat la dezbaterea de la Câmpulung a atras atenția că jumătate dintre elevi au părinții plecați din țară și se pregătesc și ei să plece.
„Echitatea trebuie să caracterizeze sistemul de învățământ. Programele Masă caldă în școli și Laptele și cornul, pe care ne-am concentrat în ultimul timp, sunt esențiale în acest sens. Din păcate, ne îndepărtăm treptat de acest deziderat, inclusiv prin proiectele de legi ale educației. La astfel de evenimente, cum este această dezbatere, ne dorim să rămânem în contact cu toți actorii implicați în sistemul de învățământ, să primim permanent avertizări și sugestii, pentru a schimba lucrurile în bine. Sunt convins că, alături de oameni cum sunt cei care ne-au găzduit astăzi în Câmpulung, vom putea avansa”, a spus senatorul USR Irineu Darău.
La rândul lui, senatorul USR Ștefan Pălărie a arătat că ministrul Ligia Deca și-a încălcat deja propriile promisiuni și termene legate de noile legi ale educației și a ajuns să aibă o colecție de gafe în doar o lună de la preluarea mandatului: „Așteptăm cu sufletul la gură să vedem ce formă vor avea noile legi. Ministrul și-a încălcat propriile termene. Nu știm nimic, nu iese nicio muscă din birourile unde se scriu aceste legi. Tradiția opacității domnului Cîmpeanu a rămas la locul ei. Varianta 1 a fost foarte criticată și a atras aproape 10.000 de amendamente de corectare. Au apărut foarte multe voci în spațiul public care au spus Nu suntem ascultați! Aici exact asta ne propunem să facem, ceea ce pare că lipsește cel mai mult în România: dialogul și ascultarea. Vom susține în dezbaterea parlamentară amendamente colectate din toate consultările pe care le-am făcut, inclusiv aceasta, din Câmpulung, pe subiecte pe care nu le putem lăsa să treacă așa”.
USR o va invita pe ministrul Educației, Ligia Deca, la „Ora Guvernului” în Senat pentru a da mai multe explicații despre planurile de reformă în sistemul de învățământ.
Silvia Dinică, Ștefan Pălărie și Irinei Darău sunt membri ai Comisiei de învățământ a Senatului României.