Update, ora 13:35

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Argeș va avea ședință mâine, 10 octombrie. Informația ne este furnizată de Lucian Ionescu, subprefectul cu atribuții de prefect.

Mai precizăm că, odată cu depășirea pragului de 6/1.000 de locuitori, în Pitești purtarea măștii de protecție devine obligatorie și în spațiile deschise (pe stradă).

Știrea inițială, ora 10:35

Piteștiul a depășit pragul de 6 cazuri de infectare cu noul coronavirus la mia de locuitori, prag dincolo de care, prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), se instituie, timp de 14 zile, carantină de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică pentru nevaccinați.

În ultimele 24 de ore, au mai depășit pragul de 6 comunele Albota, Ungheni, Băbana, Teiu, Albeștii de Muscel și Poienarii de Argeș.

Situația epidemiologică de ultimă oră, azi, 9 octombrie, din județul Argeș, comunicată de Direcția de Sănătate Publică (lista actualizată a localităților aflate în scenariul roșu):

Potrivit procedurii, CJSU are la dispoziție 48 de ore începând de la ora raportării trimise de DSP pentru a se întruni. Dacă la data ședinței rata de infectare rămâne peste 6/1.000 de locuitori, CJSU va institui carantină de noapte în Pitești pentru persoanele nevaccinate, timp de 14 zile, în weekenduri (vineri, sâmbătă și duminică).

CARANTINA DE NOAPTE

Pe perioada carantinei de noapte, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 20:00-05:00 pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19.

În cazurile care sunt prevăzute ca excepții (interes profesional; asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță – inclusiv vaccinare; achiziționarea de medicamente; îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; deces al unui membru al familiei; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau care fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției), deplasarea se poate face doar cu declarație pe proprie răspundere sau – când e vorba de interes profesional – declarație pe proprie răspundere ori adeverință de la angajator ori legitimație de serviciu.

-declarația pe propria răspundere poate fi scrisă de mână, cu condiția preluării tuturor elementelor din formularul-tip;

-declarația pe propria răspundere poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a persoanei care folosește declarația și data pentru care este valabilă declarația;

-adeverința de la angajator poate fi stocată și prezentată pentru control pe dispozitive electronice mobile, cu condiția ca pe documentul prezentat să existe semnătura olografă a reprezentantului legal al angajatorului și data la care a fost redactată adeverința.

Cei vaccinați (pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) sau trecuți prin boală (care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării) nu au această interdicție (vor prezenta certificatul COVID la un eventual control).

Carantina de noapte se instituie în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu rată de infectare mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, iar carantina de noapte în toate zilele săptămânii – în localitățile cu rată de infectare mai mare de 7,5/1.000 de locuitori. 

Amintim că în prezent sunt în carantină de noapte în toate zilele săptămânii 5 localități din Argeș: comunele Suseni, Râca, Oarja, Bradu și Rociu (aici subiectul pe larg).

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *