Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș face o informare publică de interes pentru angajatori și angajați cu privire la contractul individual de muncă, perioada de probă și durata programului de lucru.
Contractul individual de muncă
Se încheie în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat. Obligația de a încheia contractul individual de muncă în formă scrisă și de a-i înmâna salariatului un exemplar îi revine angajatorului.
Anterior începerii activității, contractul individual de muncă se înregistrează în Registrul general de evidență a salariaților, care i se transmite Inspectoratului Teritorial de Muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, prin care se atestă că persoana este aptă pentru prestarea acelei munci. Neîndeplinirea acestei condiții atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Perioada de probă
Se desfășoară după încheierea contractului individual de muncă. Pe durata executării contractului de muncă poate fi stabilită doar o singură perioadă de probă. Pe durata sau la sfârșitul perioadei de probă, raportul de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părți, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Durata timpului de muncă
-normă întreagă – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) şi 40 de ore pe săptămână;
-durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare;
-repausul între două zile de muncă nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive;
-durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore trebuie să fie urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Munca suplimentară este prestată în cursul săptămânii de lucru doar cu acordul salariatului și se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. În situația în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puțin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia.
Munca de noapte este munca prestată între orele 22:00-06:00. Angajatorul care folosește în mod frecvent munca de noapte este obligat să informeze Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile, caz în care este obligatorie acordarea unui spor la salariu. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.
Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere a programului de lucru și a orei de încheiere.
Munca „la negru”
Cazurile considerate muncă nedeclarată:
-primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii;
-primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în Registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
-primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
-primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.