În marea majoritate a cazurilor, arsurile la stomac sunt un simptom clar pentru boala de reflux gastroesofagian, boală care afectează o mare parte dintre pacienții adulți, atât femei, cât și bărbați. Ce este boala de reflux gastroesofagian, ce simptome are și cum poate fi tratată?
Boala de reflux gastroesofagian sau BRGE este o afecțiune care apare ca urmare a funcționării necorespunzătoare a sfincterului gastroesofagian. Practic, acesta nu se mai închide corespunzător și o mare parte din sucul gastric ”vine înapoi”, către esofag. Din această cauză apar multe simptome, pe care le poți depista foarte ușor.
Ce simptome are boala de reflux gastroesofagian
De foarte multe ori, arsurile la stomac sunt principalele semne ale faptului că suferi de această afecțiune. Arsurile la stomac sunt asociate și cu dificultățile la înghițire, precum și cu arsuri în capul pieptului. Foarte mulți pacienți menționează că nu mai pot mânca normal și că simt nevoia constant să bea apă în timpul mesei, pentru a ajuta alimentele să ”alunece” mai bine.
Boala de reflux gastroesofagian evoluează în timp, iar odată cu agravarea acesteia simptomele capătă o intensitate destul de ridicată, putând să împiedice pacientul să își desfășoare activitățile zilnice. O parte dintre pacienți spun că nu mai pot dormi pe orizontală și că au nevoie permanent de o pernă, astfel încât trunchiul să fie puțin mai ridicat decât restul corpului, pentru a împiedica ”migrarea” sucului gastric. De asemenea, aplecările și ridicările de obiecte devin aproape imposibil de realizat, tot din același motiv.
Alte simptome care mai pot apărea sunt durerea în piept, răgușeala și dificultățile în respirație.
Recomandarea este ca atunci când frecvența simptomelor este foarte mare, adică apar de mai mult de 3-4 ori pe săptămână, iar acestea persistă, să vii la un consult de specialitate, pentru o diagnosticare corespunzătoare și un plan de tratament eficient. Mare atenție, dacă nu este tratată, afecțiunea poate duce la ulcerații, sângerări și stenozări. Practic, esofagul se va îngusta și nu va mai permite trecerea alimentelor.
Cum poate fi diagnosticat BRGE
BRGE poate fi diagnosticat în urma unui consult de specialitate: medicul efectuează un consult clinic, pe baza simptomelor și istoricului medical. Pot fi recomandate și investigații suplimentare, precum endoscopia digestivă superioară, manometria esofagiană și monitorizarea Ph-ului esofagian. În anumite cazuri pot fi recomandate și radiografiile eso-gastro-duodenale.
Dacă este depistată în fazele timpurii, boala de reflux gastroeosfagian poate fi tratată medicamentos. Atunci când se află în stadii avansate, soluția de tratament este cea chirurgicală.
Dacă ai o parte dintre simptomele menționate mai sus și frecvența acestora este ridicată, îți recomandăm un consult de specialitate. La Clinica Medicover Pitești – Doctor Luca o echipă dedicată de specialiști este pregătită să te ajute. Pentru o acuratețe ridicată în ceea ce privește diagnosticul și imaginile obținute, Clinica Medicover Pitești – Doctor Luca dispune de un videoscop performant pentru efectuarea endoscopiilor superioare și a colonoscopiilor.
Pentru detalii suplimentare despre servicii și programări puteți apela numărul de telefon 0248.222.282.
Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.