Acneea, dermatitele atopice și rozaceea reprezintă unele dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice și motivele principale pentru care se prezintă pacienții la o consultație dermatologică. Cum se manifestă aceste afecțiuni și de ce este recomandat să le tratezi.

Chiar dacă nu pun în pericol viața pacientului, cu excepția cancerului de piele, afecțiunile dermatologice pot afecta calitatea vieții și pot produce disconfort. Mai mult decât atât, acestea pot afecta încrederea de sine a pacientului și, implicit, viața socială. Dintre bolile pielii cel mai des întâlnite fac parte acneea, dermatitele atopice și rozaceea, care afectează adulții și copiii în egală măsură, potrivit specialiștilor de la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești.

Cauzele afecțiunilor dermatologice

Cauzele sunt multiple. Acestea sunt legate, în principal, de calitatea stilului de viață, cantitatea de stres la care este supus organismul, alergii, iritanți externi și dezechilibre hormonale. În unele cazuri, afecțiunile dermatologice pot fi legate de alte afecțiuni, care se manifestă implicit la exterior.

Cum pielea este o barieră împotriva bacteriilor și virusurilor, reglând în același timp și temperatura corpului, aceasta este prima expusă și prima care poate suferi consecințele unei posibile infecții, fiind predispusă la îmbolnăvire.

Acneea apare și la adulți, nu doar la adolescenți

Acneea reprezintă principalul motiv pentru care se prezintă pacienții la dermatolog, atât adolescenți, cât și adulți. Chiar dacă nu pune viața pacientului în pericol, acneea are un impact estetic considerabil, putând afecta aviața socială a pacientului și integrarea acestuia însocietate.

Sunt mai multe tipuri de acnee, cel mai des întâlnite cazuri clinice fiind acneea în formă ușoară și moderată. Acneea apare în momentul în care canalele care leagă glandele sebacee de pori se blochează, favorizând înmulțirea bacteriilor. Răspunsul sistemului imunitar este inflamația.

Acneea poate fi tratată, planul de tratament fiind personalizat și recomandat în urma unui consult de specialitate. Cu excepția tratamentului dermato-cosmetic recomandat, mai poate fi de folos în ameliorarea simptomelor acneei și schimbarea dietei alimentare: eliminarea alimentelor cu potențial alergogen sau inflamator (cum ar fi făinoasele și laptele, de exemplu) și consumul de fructe și legume, care pot ajuta organismul în vindecarea de această afecțiune. Atenție, antibioticele orale pot fi recomandate, însă numai în cazul acneei severe, informează specialiștii de la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești.

Dermatita atopică

Afectează adulții și copiii, fiind întâlnită și în cazul bebelușilor.

Simptomele specifice dermatitei atopice sunt mâncărimile, umflăturile, roșeața și prezența unor porțiuni foarte uscate de piele. În unele cazuri, atunci când boala avansează, pielea se poate crăpa și poate secreta fluid.

Tratamentul pentru această afecțiune este personalizat și ține de istoricul medical al pacientului, precum și de alți factori care țin de vârstă și stil de viață. În cele mai multe dintre cazuri, dermatita atopică poate fi tratată prin hidratarea intensă a pielii.

Rozaceea

Afectează mai mult femeile și se manifestă printr-o roșeață excesivă a tenului, din cauza faptului că vasele foarte mici de sânge se află foarte aproape de suprafața pielii. Odată cu trecerea timpului, aceste vase de sânge devin din ce în ce mai vizibile și pot provoca o stare de disconfort pacientei, care se va chinui constant să le ascundă, folosind produse cosmetice.

În cazul acestei afecțiuni, medicul de specialitate, în urma consultului, poate recomanda diferite medicamente topice care să amelioreze simptomele, precum și antibiotice orale.

Este recomandat ca orice afecțiune dermatologică să fie tratată cât mai repede. Chiar dacă nu reprezintă un pericol real pentru sănătate, pot evolua în timp și pot afecta estetic.

Mare atenție și la alunițele care își schimbă forma și culoarea în timp! Acesta este un motiv suficient de puternic pentru o vizită la medicul dermatolog.

Fă acum o programare la unul dintre medicii dermatologi din cadrul Centrului Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282!

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *