Ecografiile sunt investigații imagistice non-invazive care ajută la diagnosticarea diferitelor afecțiuni medicale. Marele avantaj al acestor investigații este că medicul de specialitate poate vedea organele vizate cu o acuratețe foarte ridicată și poate stabili un diagnostic exact.

Există mai multe tipuri de ecografii, dintre care cele mai cunoscute și mai des folosite sunt ecografia abdominală, ecografia de tiroidă și ecografia de sân.

Ecografiile se folosesc de ultrasunete, ceea ce înseamnă că nu iradiază absolut deloc. Durata realizării unei ecografii variază între 20 și 30 de minute, în funcție de zona anatomică vizată.

Când este recomandată ecografia abdominală

Ecografia abdominală este recomandată atunci când medicul de specialitate suspectează existența unor afecțiuni medicale ale sistemului digestiv, chiar dacă nu există simptome specifice pentru acestea. Această investigație nu doare. Singurul lucru pe care trebuie să îl faci ca pacient este să nu mănânci nimic cu 8 ore înainte de investigații și să bei 1 l de apă înainte, fără a urina. Acest lucru ajută la vizualizarea foarte clară a pelvisului.

Printre simptomele care pot duce la recomandarea ecografiei abdominale se numără:

  • dureri abdominale acute sau cronice;
  • dureri pelvine, dureri lombare;
  • traumatisme abdominale;
  • tulburări menstruale;
  • icter;
  • tulburări de tranzit;
  • modificări ale urinei.

Ce este ecografia de tiroidă

Ecografia de tiroidă este o investigație la fel de non-invazivă și nedureroasă ca ecografia abdominală și este realizată într-un timp foarte scurt. Cu ajutorul acestei investigații, medicul de specialitate poate diagnostica diferite afecțiuni ale glandei tiroide, printre care hipotiroidismul și hipertiroidismul. Investigația nu necesită o pregătire specială a pacientului.

Prin această ecografie se poate măsura cu exactitate dimensiunea glandei tiroide și se pot obseva diferite modificări tiroidiene. Ecografia mai ajută și la evaluarea structurii și vascularizației parenchimului tiroidian.

Ce este ecografia la sân

Ecografia de sân este recomandată ca metodă de screening pentru diagnosticarea afecțiunii sânilor. Pentru femeile care au peste 40 de ani, aceasta poate fi utilizată în completarea mamografiei.

Ecografia de sân este bilaterală și poate fi efectuată oricând, neavând efecte adverse.

Dacă ai de făcut ecografii – abdominale, de glandă tiroidă sau de sân – poți veni la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești. Centrul dispune de aparatură ultra-performantă, care asigură o acuratețe foarte ridicată a imaginilor. Echipa de specialiști a Centrului Medical Doctor Luca este pregătită să te ajute. Pentru programări îți stă la dispoziție numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *