Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Argeș anunță modificări importante în ceea ce privește Declarația unică, începând din anul 2025. Cele mai importante sunt următoarele:

1.Este eliminată obligația de a depune în anul curent “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru declararea venitului estimat, a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale (CAS) estimate și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) estimate (Capitolul II din formular).

2.Este eliminată obligația depunerii în anul curent a declarației unice și în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și al celor care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității, precum și în situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii în cursul anului fiscal a contractelor de închiriere încheiate între părți. În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

3.Pentru simplificarea procedurilor de înregistrare și administrare a contractelor de închiriere, precum și a actelor de modificare a acestora, se reglementează ca în situația în care bunul este deținut în comun să se desemneze prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație.

Prevederile nu se aplică în cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2025, precum și în cazul actelor de modificare a acestora înregistrate la organul fiscal anterior acestei date.

4.Se reglementează obligația contribuabililor care desfășoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe baza normei anuale de venit de a depune anual declarația unică până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Modificările pe parcursul anului de realizare a venitului, oricând, înainte sau după data de 25 mai, ale structurii suprafețelor destinate producției agricole vegetale, cultivate, ale numărului de capete de animale/familii de albine deținute de contribuabili nu conduce la recalcularea normei de venit.

5.Salariul minim brut pe țară utilizat la verificarea încadrării veniturilor în plafoanele anuale, precum și la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale, respectiv contribuției de asigurări sociale de sănătate este cel în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului.

6.Pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) persoanele fizice care încep în cursul anului fiscal să desfășoare activități independente, altele decât cele din contracte sportive, precum și în cazul celor care au înregistrat pierdere fiscală în anul fiscal anterior sau un venit anual egal cu zero.                

Acestea datorează CASS la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data de 1 ianuarie a anului pentru care se datorează contribuția, indiferent de data la care exercită opțiunea.

7.Se clarifică faptul că persoanele fizice care în anul fiscal pentru care au obligația depunerii declarației unice au desfășurat activități independente pentru care venitul se determină în sistem real și au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net egal cu zero nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, respectiv diferența de contribuție de asigurări sociale de sănătate.

8.În cazul persoanelor fizice care optează în anul curent pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, iar în cursul aceluiași an, ulterior exprimării opțiunii, se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției, contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată ca urmare a exprimării opțiunii nu se recalculează.

9.Începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF va transmite contribuabililor “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al CAS și CASS, precum și cuantumul contribuțiilor datorate pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.

Procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice se aprobă prin ordin al președintelui ANAF”.

Modificările și completările de mai sus se vor aplica începând cu veniturile aferente anului 2025. 

Ne puteți citi și pe pagina noastră de Facebook și în grupul de socializare Pitesti24.ro. De asemenea, vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.  

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *