Societatea Timișoara i-a retras lui Robert Turcescu un premiu pe care i l-a acordat în anul 2005. Motivul: participarea acestuia la nunta liderului AUR, George Simion. Jurnalistul, originar din Pitești, reacționează.
„Am luat act cu îngrijorare şi mâhnire de poziţiile tot mai apropiate de ideologia AUR ale domnului Robert Turcescu, laureat al premiului «Alexandra Indrieş» în anul 2005. Participarea domnului Turcescu la nunta liderului AUR a fost un neaşteptat şi dezamăgitor prilej de a constata că domnul Turcescu şi-a exprimat, implicit şi explicit, simpatii pentru un lider extremist şi o formaţiune politică extremistă, aflaţi la antipodul valorilor promovate de Societatea Timişoara. Un asemenea comportament, inacceptabil pentru noi, se adaugă stuporii create de autodenunţul său din 2014, rămas într-o toxică ambiguitate, că este ofiţer acoperit”, își motivează gestul Societatea Timișoara.
Robert Turcescu a reacționat: „Un ONG din Timișoara mi-a retras un premiu acordat prin 2005 (!!!), deci acum vreo 17 ani (!!!), pentru vina de a fi mers la o nuntă! La nunta unui cetățean român, azi președinte al unui partid parlamentar, pe care îl știu cam din vremea în care îmi dădea acel ONG respectivul premiu. Noaptea minții, dar să zicem că sminteala nu ține cont de calendar și nici de faptul că poți avea amici fără să le împărtășești opțiunile politice sau de altă natură.
Am fost și la nunți de pesediști, și la nunta unor jurnaliști de la trusturi concurente, și la nunta unora care mai apoi au făcut pușcărie, și la nunta unor sorosiști, neo-marxiști. Am fost, de fapt, la nunțile unor OAMENI care m-au invitat la un eveniment important din viața lor. Și m-am bucurat cu ei. De a doua zi ne-am reluat disputele politice, profesionale sau ideologice, dacă a fost cazul. Nu i-am considerat însă niciodată SUBOAMENI, pentru că istoria ne învață că de la astfel de categorisiri/împărțiri/divizări s-au născut tragedii cumplite.
ONG-ul de la Timișoara pare însă să nu știe lecțiile istoriei. Faptul că îmi retrag mie acel premiu e insignifiant: nu l-am râvnit, nu l-am cerut, l-am primit prin poștă acum 17 ani în biroul de la București, via Timișoara, iar dacă-mi apare prin vreun CV e pentru că am acasă un sertar plin cu diplome și cu premii primite în ultimii 30 de ani pe care, la un moment dat, le-am înșirat din politețe în fișa mea biografică.
Dar semnalul pe care-l transmit ei în societatea românească e grav, e mai mult decât „cine nu e cu noi e împotriva noastră”: e semnalul că de azi înainte va trebui să treceți pe o listă neagră toate cunoștințele, toți amicii care au devenit indezirabili pentru adepții „lumii noi” și ai „corectitudinii politice”. Despărțiți-vă, eventual prin luări de poziție publice, de toți amicii, cunoștințele sau chiar prietenii care sunt pe lista neagră a ONG-urilor de tipul celui de la Timișoara! Dacă nevasta votează cu cine nu trebuie, divorțați acum, cât mai aveți timp! Ardeți cărțile scrise de autori care au avut sau au simpatii neconforme cu Minunata Lume Nouă! Și, mai ales, aveți grijă la ce nuntă/botez/cununie civilă sau chiar înmormântare mergeți! Mie mi-au retras un premiu de acum 17 ani, asta e pistol cu apă, dar pentru voi nu se știe ce urmează…
Later Edit: premiul primit în 2005 se numea «Alexandra Indrieș». Doamna în cauză, scriitoare, a fost arestată în 1956 și condamnată pentru opinii politice neconforme cu ideologia vremii și „agitație politică”. Mie premiul mi-a fost acordat în 2005 pentru „contribuția la dezvoltarea spiritului civic și promovarea principiilor democrației”. (Sursă foto: Facebook/Robert Nicolae Turcescu)