Update, ora 09:10

Potrivit surselor noastre, în județul Argeș perchezițiile ar fi vizat firmele care acționează la depozitul ecologic de deșeuri din comuna Albota (de lângă Pitești), depozit gestionat de SC Girexim Universal, firmă a omului de afaceri Gheorghe Văsâi.

Știrea inițială, ora 08:35

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și procurorii D.I.I.C.O.T. Pitești pun în această dimineață în aplicare 33 de mandate de percheziții în județele Argeș, Ilfov și Vrancea și în municipiul București.

Perchezițiile au loc într-o cauză care vizează constituirea unui grup infracțional organizat investigat pentru delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectare, transport, valorificare sau eliminare de deşeuri cu încălcarea legii în domeniu (toate acestea putând provoca, potrivit anchetatorilor, „o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor”), deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.

Anchetatorii au stabilit că în județul Argeș ar fi acționat un grup infracțional organizat, constituit, consolidat și structurat în ultimii 10 ani, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare). Scopul ar fi fost obținerea unor avantaje financiare necuvenite prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.

„Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri (cantități care nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu.

Prejudiciul a reprezentat contribuția care ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile”, conform Poliției Argeș.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor de la brigăzile de combatere a criminalității organizate București, Craiova și Vrancea, de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, al jandarmilor argeșeni, al Gărzii Naţionale de Mediu și al Institutului Geologic al României. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Pitesti24.ro
Mai multe în Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *