De luna viitoare, octombrie 2022, la Centrul Medical Doctor Luca din Pitești va funcționa un nou cabinet, de Alergologie. Serviciile vor fi asigurate de dr. Florin Aurelian Iordache, medic specialist. Toți cei interesați se pot programa pentru consultație la numărul de telefon 0248.222.282.
Alergologia este o specialitate foarte căutată, ca urmare a creșterii în ultimii ani a numărului de pacienți, adulți și copii, cu diverse alergii. Una dintre afecțiunile în privința căreia medicul alergolog te poate ajuta este astmul.
Astmul este o afecțiune frecventă a plămânilor, care provoacă dificultăți respiratorii intermitente. Această boală apare la persoane de toate vârstele și se dezvoltă de obicei în timpul copilăriei. Deși nu există încă un tratament pentru astm, există modalități de a controla simptomele și de a ușura viața de zi cu zi a pacientului.
Care sunt simptomele astmului
Severitatea simptomelor de astm variază de la o persoană la alta. În unele cazuri, este posibil chiar ca simptomele să nu apară, iar pacientul să nu știe că suferă de astm. Există și termenul de atac de astm, care definește episodul în care simptomele se agravează, ca urmare a unor factori externi.
Cele mai frecvente simptome ale astmului:
-dificultate respiratorie;
-senzația de „gheară” în piept;
-respirație șuierătoare;
-tuse.
Este bine de știut că aceste simptome nu sunt specifice astmului, putând să apară și în cazul altor afecțiuni. Fii atent(ă) la aceste două semne, care pot indica faptul că ai astm:
-simptomele se agravează pe durata nopții;
-simptomele se agravează în momentul contactului cu alergeni, precum blana animalelor sau fumul de țigară, de exemplu.
Ce este o criză de astm
Un atac de astm apare atunci când simptomele se agravează pentru o perioadă scurtă de timp. În timpul crizei de astm, pacientul are senzația că nu poate să respire sau are dificultăți serioase în a respira, ceea ce conduce și la o dificultate în a vorbi sau în a mânca. În încercarea de reoxigenare a plămânilor și de readucere la normal a capacității respiratorii, pot să apară și simptome precum:
-tuse persistentă;
-creșterea ritmului cardiac;
-confuzie și stare de amețeală.
În unele cazuri, buzele sau degetele se pot învineți, iar leșinul este și el la fel de probabil. Debutul atacului de astm poate să fie brusc sau simptomele se pot dezvolta în termen de câteva zile.
Care sunt cauzele astmului
Cauzele care duc la apariția astmului sunt diverse și variază de la o persoană la alta. Cert este, însă, un lucru: astmul apare atunci când tuburile respiratorii care transportă aerul în și din plămâni se inflamează, iar acest lucru reduce cantitatea de aer care trece prin plămâni.
Această inflamație apare de cele mai multe ori ca urmare a unor factori declanșatori, precum:
-iritanți ca fumul de țigară, gazele, mirosurile puternice și aerul rece;
-alergeni ca polenul, blana de animale și acarienii din praf;
-exercițiile fizice și sportul;
-anumite infecții respiratorii.
Ce faci dacă ai o criză de astm
Dacă se întâmplă să ai o criză de astm, poți aplica aceste sfaturi:
-așează-te și încearcă să respiri cât mai lent și constant. Evită să intri în panică, deoarece panica poate înrăutăți situația;
-dacă ai inhalatorul la îndemână, poți să inhalezi din el la fiecare 30-60 de secunde, până la maximum 10 fumuri. Dacă nu îl ai la îndemână și continui să te simți rău, este necesar să apelezi la servicii medicale de urgență.
Există tratament pentru astm?
Nu, nu există tratament pentru astm, ci doar modalități de a ține sub control simptomele sau de a le ameliora. Majoritatea tratamentelor pentru astm se administrează cu ajutorul unui inhalator, care eliberează medicamentul în plămâni pe măsură ce pacientul inhalează.
Dacă ai astm, este foarte important să înveți să trăiești cu această afecțiune și să afli ce o declanșează.
La fel de important pentru o persoană care are astm este să își ia medicamentele în mod regulat. Exercițiile fizice frecvente, o alimentație sănătoasă și un somn bun pot contribui, de asemenea, la îmbunătățirea calității vieții uneipersoane care suferă de astm.
Dacă suspectezi că tu sau copilul tău suferiți de astm, ia legătura cu un specialist pentru diagnosticare și prescrierea medicamentației necesare.
Începând din luna octombrie 2022, la Centrul Medical Doctor Luca vei beneficia de servicii de alergologie, consultație și tratamente, asigurate de dr. Florin Aurelian Iordache, medic specialist Alergologie. Te poți programa pentru o consultație, la numărul de telefon 0248.222.282.