Sezonul cald a venit și, odată cu acesta, au apărut și riscurile de a căpăta diferite tipuri de infecții, mai ales infecții ale urechii. Mare atenție la mersul la piscină sau bazin! Chiar dacă este relaxant și „răcoritor”, fiți foarte atenți! Otita de piscină este o afecțiune care poate apărea atât la copii, cât și la adulți!

Mersul la piscină are avantaje pentru sănătate, dar prezintă și anumite riscuri, mai ales când vorbim de piscine sau bazine care sunt deficitare la capitolul calitate a apei.

Otita de piscină este o afecțiune cât se poate de comună și apare cu predilecție în sezonul estival. Predispuși către această boală sunt în principal copiii, dar nici adulții nu sunt feriți de pericol.

Ce este otita de piscină

Otita este o infecție a urechii și se manifestă prin inflamație acută sau cronică a membranei care acoperă conductul auditiv extern, în cazul otitei externe. În cazul otitei medii, inflamația se produce la nivelul cavității urechii medii.

Otita de piscină este o otită externă, care apare în urma scăldatului în apă de o calitate îndoielnică, fie că vorbim de apa de piscină sau bazin, fie de apa de lac. Inflamația apare prin contractarea unei bacterii.

Netratate, atât otita externă, cât și otita medie pot duce la complicații, de aceea este importantă diagnosticarea în fazele timpurii ale afecțiunii, când simptomele abia ce s-au declanșat, atenționează specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Care sunt simptomele otitei de piscină

Fiind o inflamație produsă de o infecție, otita externă produce durere în primul rând, durere care este localizată la nivelul canalului auditiv extern. Alături de durerea acută a urechii, afecțiunea se poate manifesta și prin scăderea auzului, precum și prin scurgeri de lichide din ureche. Dacă infecția este într-un stadiu avansat, atunci poate apărea inclusiv febra.

Dacă nu este tratată la timp, otita poate duce la complicații grave, afectând nu numai urechea, ci și zonele învecinate, implicit osul mastoidian sau creierul.

Cum poate fi tratată otita de piscină

Consultul de specialitate este primul pas pe care trebuie să îl facă pacientul atunci când observă simptomele specifice unei otite. În urma examinării clinice și a unor investigații suplimentare (precum videoendoscopia nazo-faringo-laringiană), medicul de specialitate poate diagnostica exact atât afecțiunea, cât și stadiul ei evolutiv.

Tratamentul pentru otită este reprezentat, în marea majoritate a cazurilor, de administrarea de antibiotice, numai la recomandarea medicului de specialitate. De asemenea, tratamentul poate fi și simptomatic, în vederea ameliorării febrei și a durerii.

Otita de piscină nu este singura afecțiune care poate fi declanșată de scăldatul în locuri care au o calitate îndoielnică a apei. Pielea poate suferi și ea de pe urma acestor activități, așa că îți recomandăm să îți alegi foarte bine locurile în care practici această activitate!

Dacă ai simptomele specifice unei otite, programează-te acum pentru un consult ORL și o videoendoscopie nazo-faringo-laringiană la Centrul Medical Doctor Luca!

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihai Paul Codunas
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *