Consultația senologică face parte din examinările periodice esențiale, cu atât mai mult pentru femeile care au istoric de cancer mamar în familie. Consultația este total nedureroasă, iar în cadrul acesteia pacientei i se va face și o ecografie de sân. De ce este nevoie de consultația senologică și cum te ajută ecografia sânului.

Ecografia de sân și controlul senologic ajută la depistarea timpurie a cancerului de sân, boală care afectează inclusiv femeile tinere. Acestea și autopalparea lunară sunt principalele mijloace de prevenție oncologică care există la ora actuală.

Ce se întâmplă în cadrul consultului senologic

Consultul senologic reprezintă o examinare clinică a sânilor, pentru a se observa eventuale modificări în structura, forma și mărimea glandelor mamare. În general, consultul senologic este realizat de un medic ginecolog, care are competențe în patologia sânului. Examinarea clinică urmărește:

-simetria glandelor mamare, atât în poziție de repaus, cât și cu mâinile ridicate;

-inspecția bilaterală a regiunilor axilare și a regiunilor supraclaviculare;

-simetria bilaterală a areolelor și a mameloanelor;

-culoarea și consistența tegumentelor/țesutului mamar;

-palparea fiecărui cadran al glandelor mamare.

Consultul senologic este recomandat a fi efectuat anual, fiind o metodă eficientă de prevenire a cancerului la sân și depistare a acestuia în fază timpurie. O simplă examinare clinică poate spune, în majoritatea cazurilor, dacă modificările sunt maligne sau benigne.

Ce este ecografia de sân

Ecografia de sân este complementară consultului senologic și poate fi recomandată dacă medicul suspectează existența unor modificări maligne la nivelul țesutului mamar. Aceasta este o metodă non-invazivă și nedureroasă de a verifica starea de sănătate a sânilor.

Ecografia de sân (mamară) este o metodă de elecție pentru a depista leziunile mamare. După vârsta de 40 de ani, ecografia mamară este complementară mamografiei, investigații obligatorii pentru femei.

Când este recomandată ecografia de sân

Atunci când pacienta observă modificări la nivelul sânilor, fie că acestea țin de consistență, fie de modificări ale pielii, este recomandat să se programeze pentru o ecografie de sân. Alte cazuri în care investigația devine necesară sunt următoarele:

-observarea unei scurgeri mamelonare la unul dintre sâni, scurgere care este sangvinolentă;

-mamelon retras la unul dintre sâni;

-apariția unui nodul la axilă;

-roșeată, ulcerații;

-prezența unor noduli la palpare.

Femeile care au istoric medical familial de cancer la sân trebuie să efectueze periodic această investigație, chiar dacă nu prezintă niciunul dintre simptomele mai sus menționate.

Ecografia de sân este ideal să fie efectuată în zilele 3-10 ale ciclului menstrual.

Programează-te acum la un consult senologic sau la o ecografie de sân la Centrul Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282.

Distribuie
Mai multe articole similare
Mai multe de Mihaela Grigorescu
Mai multe în Sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *