Comisia de buget din Camera Deputaților a dat aviz favorabil pentru impozitarea cu 10% a bacșișului la restaurant. Urmează votul final în plenul Camerei, for decizional.
„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului.
Acesta din urmă asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.
Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual, doar să îi înmâneze clientului nota de plată”, explică Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de buget, finanțe, bănci a Camerei Deputaților.
Bacșișul va putea fi plătit atât în numerar, cât și cu cardul: „În ultimii ani s-a extins plata cu cardul, în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul, și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, precizează sursa citată.